#Madrid –

HIPERCHOLESTEROLEMIA FAMILIARĂ ESTE ASOCIAȚĂ CU O POVĂ MARE A ATEROSCLEROZEI

Cardiologii de la Spitalul Clínico San Carlos au efectuat cercetări care arată că reducerea așa-numitului colesterol „rău” sau LDL la pacienții asimptomatici cu hipercolesterolemie familială este asociată cu o reducere a aterosclerozei și, în consecință, cu o probabilitate mai mică de a suferi un infarct. , conform rezultatelor, să publice în „Circulation”, una dintre revistele științifice cu cel mai mare impact în medicina cardiovasculară.

Studiul Arhitect (Alirocumab și ateroscleroza coronariană la pacienții asimptomatici cu hipercolesterolemie familială) este un studiu clinic multicentric, în faza IV, la care au participat 104 voluntari cu hipercolesterolemie familială, cu o vârstă medie de 53 de ani și care nu au prezentat boală cardiovasculară clinică, și care au fost supuși unui CT coronarian pentru a analiza cantitatea și caracteristicile de ateroscleroză, precum și predispoziția de a produce infarcte miocardice.

După efectuarea TAC persoanelor care au făcut parte din studiu, li s-a administrat timp de 18 luni medicamentul alirocumab, care este un inhibitor al proteinei PCSK9 și care reduce intens nivelul de colesterol. rău sau LDL. O altă scanare CT a fost efectuată din nou 18 luni mai târziu, iar rezultatele au arătat o reducere a cantității de ateroscleroză la 93% dintre pacienți, cu o reducere medie de 55% la fiecare dintre ei, precum și că placa de ateroscleroză care încă se află în artere. și că nu s-a micșorat era mai puțin probabil să provoace un eveniment cardiovascular negativ.

Primul studiu care a asociat o reducere intensă a colesterolului LDL, cu alirocumab, cu o reducere a sarcinii aterosclerozei

Importanța acestui studiu rezidă în faptul că „este primul care arată că persoanele cu hipercolesterolemie familială au o povară mare de ateroscleroză coronariană chiar și atunci când nu prezintă simptome și primul care arată că reducerea intensă a colesterolului LDL, cu alirocumab, este capabil să reducă această povară într-un timp scurt, toate folosind o metodă imagistică neinvazivă”, explică cardiologul de la Spitalul Clinic San Carlos, Leopoldo Pérez de Isla.

În ciuda utilizării unor medicamente precum statinele și a altor terapii pentru a reduce nivelul LDL din sângele pacienților cu hipercolesterolemie familială, aceștia continuă să aibă un risc crescut de boli cardiovasculare asociate cu prezența plăcii aterosclerotice în arterele lor.

Studiul Architect, la care au participat 18 spitale spaniole, este primul care analizează povara aterosclerozei pe toată lungimea arborelui coronarian, spre deosebire de studiile anterioare. „Știm că această reducere a sarcinii aterosclerozei coronariene este asociată cu o probabilitate mai mică de a suferi atacuri de cord”, adaugă Pérez de Isla.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cardiologii de la Spitalul Clínico San Carlos arată că reducerea intensă a colesterolului „rău” este asociată cu beneficii pentru sănătate