#Madrid –

Comunitatea Madrid va deschide în 2024 prima fabrică de hidrogen verde din Spania produsă din apă regenerată. Consiliul Guvernatorilor a validat atribuirea contractului Canal de Isabel II pentru construirea și exploatarea primei sale generații de hidrogen cu o investiție de 7,3 milioane de euro. Prognoza este ca lucrările să se realizeze în următoarele 13 luni și ca noua instalație să intre în funcțiune la jumătatea anului viitor.

Va fi construit în Pinto, în STEA Arroyo Culebro Cuenca Media Alta, iar capacitatea sa inițială va fi de aproximativ 80.000 de kilograme de hidrogen pe an. Acesta este un proiect de ultimă oră, deoarece Canal de Isabel II va produce hidrogen în această uzină din apă regenerată (apă tratată care primește un tratament suplimentar). Va face acest lucru prin electroliză, folosind hibridizarea a două tehnologii regenerabile ca sursă de energie: generarea solară fotovoltaică și cogenerarea biogazului din utilizarea deșeurilor de la stația de epurare în sine.

Datorită tratamentului terțiar aplicat la această instalație, Canal de Isabel II va putea furniza apă regenerată pentru a acoperi toată cererea cerută de electrolizor (sunt necesari 12 litri de apă pentru a produce 1 kg de hidrogen). Astfel, va fi unică pentru că va obține toată energia necesară funcționării sale din surse regenerabile, produsă chiar la instalație, și pentru că va fi prima fabrică din Spania care va folosi apa reciclată ca sursă de generare de hidrogen în loc de băut. apă.

În plus, oxigenul produs în timpul electrolizei, prin separarea moleculelor de apă, va fi folosit pentru îmbunătățirea epurării primite de apele uzate care ajung la această Epurare, unde este tratată poluarea generată de 1,2 milioane de locuitori.

Datorită acestui proiect al Comunității din Madrid, care va face posibilă compararea posibilelor utilizări ale hidrogenului și valorificarea la maximum a potențialului acestuia, Canal de Isabel II va deschide o nouă rută pentru mobilitatea durabilă, electrificarea transportului greu și decarbonizarea procese industriale. Hidrogenul regenerabil se poziționează ca unul dintre principalii vectori energetici ai viitorului, deoarece este stocabil, transportabil și neutru din punct de vedere climatic. În plus, nu generează emisii poluante în timpul producției și consumului său.

Stația de tratare a apei Pinto, din nou un pionier

Odată cu construirea fabricii de hidrogen verde pe terenul său, stația de epurare Arroyo Culebro Cuenca Media Alta de Pinto este din nou precursorul unui proiect de ultimă oră în domeniul economiei circulare. Deja în 2007 a fost primul care a furnizat apă complet reciclată pentru a produce hârtie 100% reciclată.

Stația de epurare, care poate produce zilnic până la 30 de milioane de litri de apă regenerată convențională pentru irigarea zonelor verzi sau curățarea străzilor, are un tratament de regenerare și mai avansat folosind membrane de ultrafiltrare și osmoză inversă. Acest lucru îi permite să genereze până la 12 milioane de litri de apă regenerată de calitate superioară pe zi, potrivită pentru utilizarea în procese industriale și acum și pentru producerea de hidrogen verde. Aceste funcționalități îl diferențiază de restul stațiilor de epurare din Comunitatea Madrid și o fac un reper în Spania pentru regenerarea apelor uzate tratate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va deschide în 2024 prima fabrică din Spania care va produce hidrogen verde cu apă reciclată