Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, a vorbit în această dimineață în Parlament cu câteva minute înainte de aprobarea legii privind utilizarea și învățarea limbilor oficiale în învățământul universitar, care reglementează catalana la școală, pentru a mulțumi deputați care astăzi au dus la „ un mare acord de consens, pe țări, privind limba și școala catalană ” . Ajuns în ședința de control, șeful Executivului a ținut să mulțumească grupurilor care au participat la consens, făcând „o recunoaștere celor patru formațiuni politice care au pus consensul de țară și scopurile comune mai presus de aspirațiile legitime ale petrecerea „. Totuși, Aragonés și-a amintit că a ratat ocazia de a se distanța de afirmații precum „apartheid lingvistic” , expresie care, a spus el, „Demonstrează o ignoranță absolută. a realității catalane, dar și o necunoaștere extraordinară a ceea ce a însemnat, banalizarea durerii și a crimei”.

Președintele a declarat că acordul poate fi prelungit, lăsând „ ușa deschisă ” acelor grupuri pe care astăzi le-au nu s-au alăturat votului. „Ne-am asumat responsabilitatea legiferării. Legiuitorul din Catalonia este Parlamentul. Nu instanțele”, a remarcat el. Aragonès, care a plasat catalana „ ca coloana vertebrală a modelului lingvistic al școlii din țara noastră ”, a susținut că este necesar să se lucreze în continuare pentru un model educațional de calitate, care să garanteze un trebuie să fie deasupra discuțiilor politice, „ pentru ca limba și limbile să nu fie folosite în mod partizan pentru a ataca coeziunea socială, care este un bun care trebuie păstrat și garantat ”. În acest sens, el a avertizat că ceea ce riscă astăzi să fractureze societatea catalană nu este limba, „ ci inegalitatea și sărăcia ”.

Moment de cotitură pentru a inversa deficitul de infrastructură

Președintele a reamintit, de asemenea, că în ceea ce privește infrastructura „ este clar că statul nu s-a conformat ” și a criticat că suntem „ de mulți ani ”în care investiția scăzută a fost continuată și „ a avut loc cu guverne de toate culorile ”. „Un 60% din execuția bugetară nu este acceptabilă și nu reprezintă o excepție de un an, deoarece execuția medie a în ultimii ani este a existat 60% ”, a adăugat el. „ Este clar că guvernul spaniol nu merge bine ” și că deficitul a devenit „ structural ”, prin urmare, Aragonese a subliniat că a cerut ministrului Transporturilor un „ punct de cotitură ” pentru a inversa această situație, „pentru că afectează competitivitatea economiei

Cu toate acestea, șeful Executivului a declarat că Catalonia are în prezent aproximativ un 19% din PIB în sectorul industrial și că „trebuie să ne stabilim scopul de a atinge 25% în 2030”. „ Catalonia a fost în mod tradițional un teritoriu european specializat în industrie și trebuie să fie din nou”, a spus el.

Plângere asupra Catalangate

Pe de altă parte, la un alt moment al ședinței de control, șeful guvernului a insistat că continuă să judece „ într-un mod foarte negativ „Guvernul statului perl Catalangate și a reamintit că“ în zilele următoare „va depune un proces în fața instanțelor pentru a“ să ajungă la final ”, să cunoaștem responsabilii, și că presupusele documente secrete pot fi desecretizate și“ putem verifica puțina soliditate argumentativă care a fost folosită pentru a justifica acest anumit spionaj ”

Sursa: