#Catalunia – 84,2% din populația Cataloniei consideră că este destul sau foarte important să aloce bani politicii de cooperare pentru a contribui la dezvoltarea țărilor sărace. Este una dintre principalele concluzii pe care le adună un sondaj comandat de Guvernul Cataloniei privind cunoașterea, percepția și opinia populației catalane în legătură cu cooperarea pentru dezvoltare. Datele arată, de asemenea, că aproape 70% cred că această politică ajută la îmbunătățirea vieții a persoanelor din țările sărace, cifră care reprezintă o creștere de 25 de puncte față de ultimul sondaj realizat în 2009 (43,6%).

Pentru ministrul afacerilor externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleu, rezultatele sondajului „întăresc și mai mult angajamentul Guvernului față de cooperarea pentru dezvoltare” și „subliniază marele consens al țării în jurul acestei politici publice”. Este un pariu care se reflectă în bugetele 2023, care încorporează o creștere de 30%. la acest post față de ultimele conturi, cu o creștere de 10 milioane de euro care aduce dotarea Agenției Catalane de Cooperare pentru Dezvoltare (ACCD) la 45 de milioane de euro. În plus, Serret a subliniat asta, cu noile conturi aprobat ieri în Parlament, „vom putea atinge un reper istoric”, cel al 65 de milioane de euro în ajutor oficial pentru dezvoltare (AOD) din partea guvernului în ansamblu.

Acest angajament, potrivit ministrului, „va fi întărit cu Master Planul de Cooperare pentru Dezvoltare 2023-2026, pe care îl vom aproba în curând și care va marca calea către 0,7%” în cheltuielile de cooperare, jalon stabilit de Națiunile Unite și care include Agenda 2030 pentru a contribui la progresul celor mai sărace țări. Este un obiectiv care generează și consens în rândul populației catalane, potrivit sondajului, care relevă că 3 din 4 catalani (75,4%) sunt de acord că Generalitat, în conformitate cu acest angajament internațional, dedică 0,7% de la venituri proprii la solidaritate internaţională. Cu toate acestea, 47,3% dintre cei chestionați declară că nu au auzit niciodată de ea, cifră care crește dramatic în rândul celor sub 35 de ani.

Sondajul a fost coordonat de Direcția Generală Cooperare pentru Dezvoltare cu sprijinul Centrului de Studii de Opinie și dezvoltat de SIGMADOS. Au fost realizate 1.600 de interviuri față în față cu persoane peste 18 ani în perioada 8 noiembrie – 12 decembrie 2022.

Preocuparea pentru provocările globale

Ancheta de asemenea demonstrează o preocupare larg răspândită cu privire la provocările globale majore. Printre altele, inegalitățile economice și sărăcia (43%) și conflictele armate și alte situații de violență și tensiune (29,1%) sunt considerate astăzi principalele probleme globale, ambele probleme (sărăcia și pacea) fiind strâns legate de obiectivele cooperării catalane. politică. Pe de altă parte, 81,5% dintre cei intervievați consideră că aceste situații afectează restul lumii mai mult decât Catalonia și mai mult de jumătate (55,6%) consideră că răspunsul pentru abordarea acestor probleme trebuie să fie atât local, cât și global.

Este de asemenea detectat o creștere semnificativă a preocupării generale cu privire la situația din cele mai sărace țări86,3% dintre oameni spunând că sunt îngrijorați (83,1% în 2009), iar 69% spunând că se simt foarte sau destul de afectați de inegalitățile și încălcările drepturilor omului din lume (63% în 2009).

Creșterea îngrijorării dă naștere și la inițiativă, întrucât procentul de oameni care cred că pot face ceva pentru a reduce sărăcia și inegalitatea în lume a crescut substanțial (24 de puncte) din 2009, trecând de la 42,4% la actualul 66,8%. Acțiunile cele mai menționate de cetățeni ca soluții posibile sunt cumpărarea de produse de comerț echitabil sau finanțare etică (39%), efectuarea de donații specifice către ONG-uri sau alte organizații de cooperare (35%) și schimbarea obiceiurilor de consum (34%).

Educație pentru dezvoltare

În ciuda consensului generat de Guvernul care acționează în domeniul solidarității internaționale, peste 70% dintre cetățeni nu știu exact ce este cooperarea pentru dezvoltare și 45% nu sunt în stare să numească niciun actor care cooperează, în ciuda faptului că ONG-urile sunt cele mai bune. -agenţi cunoscuţi (43%). Pe de altă parte, 56% dintre catalani consideră că cantitatea de informații oferite de mass-media publică din Catalonia despre provocările dezvoltării globale și realitatea țărilor sărace este mică sau deloc.

Confruntat cu această lipsă de cunoștințe, cel 91,6% dintre respondenți consideră că educația pentru dezvoltare este importantă și mai mult de jumătate (55%) indică Generalitat de Catalunya ca principală instituție de promovare a acțiunilor în acest domeniu. In afara de asta, 95% dintre persoanele consultate consideră că cauzele sărăciei, inegalităților și încălcării drepturilor omului în lume sunt subiecte care ar trebui discutate în școli și în institute. În afara școlii, 54% consideră că în prezent nu există suficiente activități de formare pe teme precum drepturile omului, cauzele sărăciei și inegalităților, iar 58% spun că au puține sau deloc informații despre cum pot lucra, la nivel personal, pentru o lume mai corectă și mai durabilă.

sursă: 85% din populația catalană consideră că este important să aloce bani cooperării pentru dezvoltare