#Spania – Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene organizează pe 14 și 15 septembrie al II-lea Forum al Alianțelor Universităților Europene. Locul ales pentru a găzdui Forumul II este o clădire unică și emblematică din orașul Barcelona: vechea fabrică de textile Fabra i Coats.

De la lansarea sa în 2017, Inițiativa Universităților Europene a promovat crearea a 50 de alianțe, care implică peste 430 de instituții de învățământ superior din 35 de țări și aproximativ 1.700 de instituții asociate. În acest moment, Inițiativa este aproape de a-și atinge obiectivul de a avea 60 de alianțe care să reunească 500 de universități până la jumătatea anului 2024.

Scopul stabilirii de alianțe strategice pe termen lung între universitățile europene este de a promova identitatea și valorile europene, precum și excelența și transformarea. Astfel, încă de la naștere, Inițiativa a propus alianțe care urmăresc inovația și aspiră să depășească limitele convenționale.

Încă de la concepție, alianțele rezultate, eterogene atât ca structură, cât și ca conținut, au evidențiat necesitatea creării de întâlniri între alianțe și cu reprezentanți ai Comisiei Europene, state membre, studenți și alte grupuri interesate.

Prima întâlnire a alianțelor a fost organizată în timpul Președinției franceze a Uniunii, în iunie 2022. Obiectivul acestui II Forum a fost acela de a oferi un spațiu de dialog și schimb de idei pentru a aborda cele mai importante probleme care afectează în prezent alianțele. European. Cu prezența a aproape 400 de participanți din diverse grupuri: alianțe în sine, reprezentanți ai Comisiei Europene, state membre, asociații studențești, agenții de calitate din diferite țări și asociații universitare (de exemplu, CRUE, Conferința Rectorilor din Franța, SUA, Grupul Coimbra etc.). La conferință au participat toate alianțele existente, reprezentanți ai tuturor statelor membre, Elveția și Regatul Unit, 36 de asociații studențești și 20 de agenții de calitate.

Pentru realizarea acestui forum a existat o strânsă colaborare cu alianțele înseși și cu Comisia Europeană pentru a stabili subiectele, moderatorii și persoanele care au participat la fiecare sesiune. În plus, odată încheiate, au fost planificate mecanisme de participare astfel încât discuțiile să se extindă dincolo de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul interimar al Universităților, Joan Subirats, a prezentat evenimentul în fața presei, subliniind că acest II Forum „am pregătit cu mare drag și mare interes acest II Forum Alianță. Alianțele Universitare calcă pe urmele uneia dintre „cele mai propuneri eficiente și de succes pe care UE le-a avut și care a contribuit cel mai mult la construcția Europei: programul Erasmus.Alianțele își propun să transforme și să consolideze uniunea universităților, uniunea cunoștințelor și talentului și să o proiecteze în lume. ” .

De asemenea, vicepreședintele pentru Promovarea Stilului de Viață European al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a asistat la conferința de presă de prezentare a Forumului unde a insistat că Alianțele Universităților Europene „sunt un proces de transformare a sistemului nostru european de Învățământ Superior în care prin ele se poate construi un spațiu comun pentru Învățământul Superior în Europa pe baza convergenței curriculei, mobilității, înțelegerii și spiritului european”.

Vicepreședintele Shinas a ținut să facă o mențiune specială despre programul Erasmus: „este bijuteria coroanei integrării europene. Este, de departe, cea mai de succes poveste în construirea acestei mentalități de conviețuire, diversitate și înțelegere în rândul tinerilor. „Europenii”.

Subsecretarul Universităților, Markus González, a aplaudat celebrarea evenimentului cu aceste cuvinte: „Am vrut să subliniez satisfacția față de primirea pe care a avut-o acest II Forum al Alianțelor Universităților Europene. Am vrut să subliniez marea implicare a tuturor grupurilor. în planificarea evenimentului ca loc de întâlnire și dialog”.

Pe parcursul acestor două zile de muncă vor fi discutate aspecte precum „potențialul de transformare și provocările pentru guvernele și instituțiile naționale” cu prezența secretarilor de stat din statele membre, unde angajamentul de a îmbunătăți calitatea și competitivitatea universităților europene, recunoașterea diversității, a autonomiei universitare și a necesității dezvoltării unor activități și formule de cooperare nepredefinite; modalitatea de a apropia inițiativa „Universitate europene” de societatea europeană; strategia de creare a unei etichete europene comune de diplomă pentru a facilita instituțiile de învățământ superior implicate în cooperarea transnațională în oferirea de programe comune și obținerea de diplome comune; sau dimensiunea socială a universităților europene și modul în care acestea trebuie să creeze un mediu favorabil incluziv în învățământul superior, care să promoveze egalitatea și diversitatea și să răspundă nevoilor comunităților locale.

Ministrul interimar al Universităților, Joan Subirats, la al II-lea Forum al Alianțelor Universităților Europene.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – 400 de instituții de învățământ superior se întâlnesc la Barcelona la al II-lea Forum al Alianțelor Universităților Europene