centre educaționale din Comunitatea Madrid – publice, concertate și private – au participat la prima ediție a Cansat, inițiativă desfășurată în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, pentru care au fost proiectați și construiti mini-sateliți, care sunt lansati în vederea obținerii de date științifice. Mai exact, la această lucrare au concurat 38 echipe din regiune, reprezentate de 41 profesori și mai mult de 200 studenți ESO, Bacalaureat și FP, care au experimentat timp de șase luni pentru a dezvolta acest proiect, încurajând creativitatea lor și promovarea gândirii științifice.

Executivul de la Madrid a pregătit profesori pe aspecte tehnice și de programare, astfel încât să poată ghida studenții. În primul rând, în construcția dispozitivului, care măsoară parametri precum temperatura aerului sau presiunea atmosferică și trimite informațiile de la distanță. Și, în al doilea rând, să dezvolte un proiect specific, cum ar fi instalarea de elice pentru deplasarea acestuia sau antene pentru a facilita transmiterea datelor.

Ministrul Educației, Universităților și Științei și guvernului regional purtătorul de cuvânt, Enrique Ossorio, a participat la finala acestei ediții, care a avut loc astăzi la Villanueva de la Cañada. Experimentele au fost lansate de pe un balon cu aer cald, o dronă și două rachete. Ulterior, echipele au prezentat concluziile juriului, care va alege câștigătorul ținând cont de succesul misiunii, precum și de inovație, valoarea cercetării sau planul de finanțare. Baza sa științifică și inițiativa cu o complexitate mai mare, printre alte aspecte, vor fi, de asemenea, apreciate.

Câștigătorul acestui concurs regional va concura cu restul comunităților în faza națională . Ulterior, cei mai buni dintre ei vor reprezenta Spania în clasamentul european.

Sursa: Comunitatea Madrid – 27 centrele educaționale din Comunitatea Madrid participă la un proiect de proiectare, construire și lansare a unui mini-satelit200