O nouă operațiune a poliției spaniole scoate la iveală activitatea unui grup de proxeneți care era constituit dintr-o familie, care stăpânea prostituția și cerșetoria în Tenerife și Gran Canaria.

Anchetatorii au descoperit că infractorii români își obligau compatrioţii să cerşească sau să se prostitueze în Spania, dar și în alte țări precum Italia și Marea Britanie.

Reţeaua era formată din membrii aceleiaşi familii şi cercetările au început în urmă cu mai mulţi ani. Concret, în iunie 2012, poliţia a primit informaţii privind existenţa unui grup de români, din aceeaşi familie, care se ocupa cu traficul de persoane cu scopul exploatării sexuale, în muncă şi cerşetoriei, precum şi cu traficul de ţigări.

Reţeaua aducea victimele din România, cu promisiuni false de contracte de muncă în agricultură în Sevilla, cerând, ca plată a călătoriei, primul salariu. Dar după nici o lună, victimele erau mutate în Tenerife şi Gran Canaria, unde, supuse ameninţărilor şi agresiunilor fizice, erau obligate să cerşească.

Aceeaşi reţea avea ramificaţii în Italia şi Marea Britanie, dar şi în alte ţări europene. Prin intermediul membrilor săi, racola femei în România şi le obliga să se prostitueze pe stradă. În Gran Canaria, acestea erau trimise să exercite prostituţia pe plaja Playa del Inglés sau erau obligate să ofere servicii clienţilor în apartamentul capilor reţelei, unde trăiau şi minori. Astfel, clanul controla banii şi proprietăţile clienţilor, care s-au văzut, nu de puţine ori, victime ale furtului.

Operaţiunea poliţiei spaniole, soldată cu reţinerea a 10 persoane, acuzarea altor 11 şi eliberarea a 15 victime, s-a desfăşurat cu sprijinul ataşaţilor români ai Ministerului de Interne din ambasadele din Spania, Italia şi Marea Britanie.