#ComisiaEuropeana – Sâmbătă dimineața, pe 7 octombrie, Hamas, o grupare islamistă din Palestina desemnată organizație teroristă de UE, SUA și alte țări, a lansat mai multe atacuri nediscriminatorii împotriva Israelului. Asalturile au dus la moartea a cel puțin 1 200 de oameni, majoritatea civili, și la rănirea altor câteva mii. De asemenea, militanții Hamas au răpit peste 100 de oameni. Per ansamblu, aceste atacuri au fost printre cele mai ucigătoare din istoria Israelului.

În timp ce UE și multe țări din întreaga lume au condamnat imediat incursiunile teroriste, poziția oficială a Rusiei a fost una ambiguă. Mai mult, o serie de oficiali de rang înalt ai Kremlinului au intrat într-o ofensivă informațională și au încercat să dea vina pe Occident pentru această escaladare. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a numit-o înșelător „o consecință directă a eșecului cronic de a respecta rezoluțiile relevante ale ONU și ale Consiliului său de Securitate și a blocării efective de către Occident a activității «cvartetului» de mediatori internaționali pentru Orientul Mijlociu”. Dimitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, a mers și mai departe cu o afirmație labilă având drept țintă SUA: „în loc să lucreze activ la o înțelegere între palestinieni și israelieni, idioții ăștia s-au băgat peste noi și îi ajută pe neonaziști cu toată puterea lor, împingând două națiuni apropiate în conflict”.

În plus, canalele de dezinformare pro-Kremlin nu au ezitat să se folosească în mod cinic de aceste atacuri îngrozitoare pentru a face o paralelă falsă între Hamas și Ucraina. Vladimir Soloviov, una dintre figurile proeminente ale aparatului de propagandă al Kremlinului, a susținut că actele groaznice săvârșite de Hamas seamănă cu modul în care așa-zișii „naziști” ucraineni ar fi maltratat, chipurile, civilii din Mariupol care au sprijinit Rusia și prizonierii de război ruși.

Astfel, Soloviov a încercat să împuște doi iepuri dintr-un foc. Mai întâi, a reiterat unul dintre principalele pretexte folosite de Rusia pentru lansarea invaziei la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. Apoi, a încercat să abată vina pentru consecințele invaziei, inclusiv pentru crimele de război, de la Rusia către Ucraina. Human Rights Watch, un ONG internațional consacrat, dar și multe alte organizații au adunat dovezi incontestabile ale crimelor de război comise de Rusia.

„60 de minute”’, o infamă emisiune de propagandă controlată de Kremlin, a făcut o altă paralelă falsă, susținând că israelienii bombardează fără discriminare Gaza, în timp ce forțele armate ruse lovesc numai ținte militare în Ucraina. Există ample dovezi că forțele armate ruse au bombardat ținte civile, au torturat soldați ucraineni și au maltratat civili.

Stârnirea de tulburări în Nagorno-KarabahÎn urma operațiunii militare azere din Nagorno-Karabah, Kremlinul și-a sporit focalizarea și pe această regiune. Mai întâi, mai multe canale mediatice pro-Kremlin au afirmat că Misiunea UE în Armenia (EUAM) desfășoară doar activități de spionaj. În fapt, EUAM este o misiune civilă, instituită în urma unei solicitări de ajutor din partea Armeniei pentru patrularea de rutină și raportarea cu privire la situația din teren, dar și pentru promovarea păcii.

În încercarea de a arăta mușchii imperialiști ai Rusiei în întreaga regiune, unul dintre canale a susținut că UE vrea să împingă Rusia din Caucazul de Sud. Această acuzație se înscrie într-o tendință mai amplă a canalelor mediatice pro-Kremlin de a promova ideea că Caucazul face parte din zona de dominație geopolitică exclusivă a Rusiei, discreditând totodată orice alte eforturi de mediere între Armenia și Azerbaidjan.

Alte cazuri de dezinformare pro-Kremlin de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:Mai multe canale de dezinformare pro-Kremlin, inclusiv site-ul NewsFront, controlat de FSB, au susținut că Occidentul forțează Ucraina să trimită minori pe front. În contextul în care Rusia mobilizează pe ascuns părți largi ale societății sale, fostul secretar de stat pentru Apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, a spus într-adevăr că Ucraina ar trebui să reconsidere amploarea mobilizării din țară. Acesta nu a declarat însă nimic despre presupusa nevoie de a mobiliza adolescenți în armata ucraineană.Versiunea în limba spaniolă a Sputnik, care se adresează publicului latino-american, a susținut că ucrainenii infectează Europa cu boli rezistente la antibiotice, posibil legate de laboratoarele biologice ale SUA. Aceasta nu este decât o denaturare deliberată a unui articol din Financial Times. Articolul original a descris un singur caz al unui soldat ucrainean anonim, care este rezistent la aproape toate antibioticele disponibile. Nimic din articolul publicat de Financial Times nu sugerează vreo legătură cu așa-zisele laboratoare biologice militare ale SUA din Ucraina, un discurs de dezinformare care a fost demontat în repetate rânduri.O serie de canale mediatice cu legături cu Kremlinul, inclusiv Sputnik Afrique, au declarat că – spre deosebire de BRICS – țările occidentale înrobesc restul lumii prin instituțiile financiare. Este un caz de dezinformare deja învechit în legătură cu așa-zisul „miliard de aur”, o idee conspiraționistă născocită în Uniunea Sovietică în 1990, și presupusul rol mesianic al Rusiei. În cei peste 30 de ani care s-au scurs, nu s-a prezentat nicio dovadă care să confirme existența unui astfel de complot. Instituțiile financiare internaționale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, au modele de guvernanță care nu permit unui mic grup de conspiratori să le controleze în interesul unui așa-zis „miliard de aur”.

Sursa: Zgomotul și furia înșelătoriei Kremlinului | via EUvsDisinfo