„Președinția lui Lula și schimbarea pe care o va aduce în Brazilia și în lume în termeni democratici este un far în lume”, a spus vicepreședintele în timpul vizitei sale în Brazilia. În întâlnirea cu ministrul brazilian al Muncii, acesta a apreciat „referința în lume care este Spania în materie de muncă”. „Este un exemplu de urmat în Brazilia și în întreaga lume pentru promovarea drepturilor muncii”, a declarat ministrul brazilian al Muncii Luiz Marinho.

Brasilia, 31 decembrie 2022.- Al doilea vicepreședinte și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, s-a deplasat la Brasilia pentru a participa la sesiunea solemnă de inaugurare a președintelui Republicii Brazilia, Luiz Inácio Lula da Silva, și a avut o întâlnire cu câțiva dintre noii ministrii.

„Președinția lui Lula și schimbarea pe care o va aduce în Brazilia și în lume în termeni democratici este un far în lume”, a spus vicepreședintele în timpul vizitei sale la Brasilia.

Prima întâlnire a fost cu noul ministru brazilian al Muncii, Luiz Marinho, care era deja responsabil de același portofoliu între 2005 și 2007.

Vicepreședintele Díaz a apreciat „agenda comună” cu noul ministru pentru că „azi începe o nouă etapă în relația excelentă de cooperare constructivă dintre Spania și Brazilia”.

„Întotdeauna am apărat nevoia unui dialog mai mare între Europa și America Latină. Astăzi este o zi specială în acest sens: după anii întunecați ai bolsonarismului, sunt aici pentru a consolida relația constructivă de cooperare pe care Spania o are cu Brazilia și cu restul țărilor surori din America Latină”, a spus Díaz.

Marinho, care a fost numit de președintele ales Luiz Inácio Lula da Silva, s-a interesat de reforma muncii promovată în Spania, reglementare care a fost convenită prin dialog social, cu participarea sindicatelor și a organizațiilor patronale.

„Doamna ministru reprezintă o referință pentru progresul în drepturi pentru lumea muncii, în Brazilia vom urma multe dintre aceste rețete și ea este și o referință pentru lume. Am abordat progresul înregistrat de reforma muncii, dar și de reglementarea muncii pe platforme sau progresul în economia socială”, a spus noul ministru.

Nou-numitul ministru brazilian al Muncii și-a exprimat, de asemenea, interesul față de evoluția salariului minim în Spania, precum și de măsurile adoptate pentru atingerea egalității în lumea muncii și, în special, de politicile care fac posibilă promovarea echității salariale, precum planurile de egalitate în companii, registrele de remunerare sau instrumentul de evaluare a posturilor.

După-amiaza, vicepreședintele a avut o întâlnire cu ministrul desemnat al egalității rasiale din cadrul Guvernului Braziliei, Anielle Franco, pentru a aborda importanța refacerii acestui minister și importanța promovării egalității și feminismului, cu cooperare internațională.

Vizitați cooperativa „Armazem do Campo”.

Vicepreședintele a vizitat și un „Armazem do Campo”, un proiect de economie socială care vinde produse din taberele, așezările și cooperativele Mișcării Muncitorilor Rurali Fără Pământ (MST), mișcarea socială țărănească istorică. Aceste cooperative MST au sprijinul grupului basc Mondragón, un reper în economia socială atât în ​​interiorul cât și în afara Spaniei.

Inaugurare

Mâine va avea loc ceremonia de inaugurare a președintelui Republicii Brazilia, Luiz Inácio Lula da Silva, iar vicepreședintele va participa la delegația spaniolă, alături de ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, și împreună cu SM Regele, la ceremonia de inaugurare, la discurs și la recepția oficială.

În plus, pe 2, întreaga delegație va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Lula la Brasilia.


Sursa: Yolanda Díaz participă la inaugurarea lui Lula în Brazilia și se întâlnește cu noul ministru al Muncii, care plasează Spania „ca o referință mondială a muncii”