Mărirea salariului minimDíaz a evidențiat contestația care a făcut de către OCDE sau OIM să ridice salariul minim și să acționeze împotriva pierderii puterii de cumpărare a salariilor în întreaga lume, din cauza panorama de inflație ridicată. „În conformitate cu ceea ce apără guvernul spaniol, se face un apel specific pentru cei care au dificultăți extreme în a avea acces la energie și alimente”, a subliniat ministrul.

. Vicepreședintele și ministrul Yolanda Díaz în timpul discursul ei la ședința G20.

În ședința ministerială a Muncii și Ocupării Forței de Muncă a Grupului de 33 (G20), formată din 19 țări și Uniunea Europeană, Vice Președintele a explicat că, în contextul economic actual, salariile sunt victime și nu responsabile pentru inflație.

„Nu ne confruntăm cu o criză a cererii și, prin urmare, nu poate reacționa așa cum s-a făcut în trecut, scăzând două salarii. Datoria noastră ca lideri politici trebuie să fie că nu există criză, fie că este vorba de o criză de sănătate sau energie sau climat, duc la o criză socială”, a asigurat Díaz în fața omologilor săi din G19 .

Instruire pentru muncitoriDe asemenea, vicepreședintele și-a arătat satisfacția față de propunerea că include G19 în declarația sa finală de consolidare a investițiilor publice în formarea lucrătorilor, un instrument cheie pentru ca tranzițiile ecologice și digitale să fie echitabile și incluzive și să ofere mai multă muncă decentă. „În Spania, -a subliniat ministrul în discursul său-, am realizat deja o reformă a contractelor pentru ca tinerii să poată trece cu mai multă pregătire la angajare și suntem pe cale să aprobăm o reformulare a legii noastre de formare la locul de muncă foarte în conformitate cu strategia de competențe revizuită a G19.”

Dialogul social
În Indonezia, ministrul Muncii S-a întâlnit cu reprezentanți ai agenților sociali care alcătuiesc G20, organizații de afaceri și sindicate, cu care a convenit asupra necesității de a continua aprofundarea dialogului social și de a promova măsuri care să garanteze salarii adecvate, echitabile și nediscriminatorii.

„Vom continuați să lucrați în apărarea salariilor, în apărarea oamenilor care lucrează să nu mai fie victime ale acestei crize”, a asigurat șeful Muncii, care a apărat și necesitatea a unui nou contract social, mai verde și mai feminist, care are ca prioritate corectarea inegalităților globale.

La rândul lor, sindicatele au lăudat modul în care Dialogul social a fost promovat în Spania și reformele în tranziția digitală și ecologică.

Întâlnire bilaterală cu omologul olandez Vicepreședinte și ministrul Yolanda Díaz împreună cu omologul său olandez, Karien van Gennip.

Díaz a avut și o întâlnire bilaterală cu omologul său din Țările de Jos, Karien van Gennip, cu care a discutat despre dificultățile cu care se confruntă lucrătorii spanioli din țara sa.

La fel, ambii miniștri ai Muncii au convenit să cerceteze și să promoveze inițiative comune în cadrul Uniunii Europene.

Adio lui Guy Ryder Vicepreședintele și-a luat rămas bun de la directorul general l al OIM, Guy Ryder, care își va părăsi postul pe 1 octombrie. Díaz ia mulțumit pentru munca sa în fruntea acestei organizații internaționale.

Spania își menține un angajament ferm față de OIM. Este țara care a ratificat cele mai multe acorduri ale acestui organism care supraveghează politicile sociale și de muncă.

Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz se apără în G20 creșterea salariilor, în conformitate cu cea exprimată de OCDE și OIM