Miercuri, 29 în iunie, la șase după-amiaza, Memorialul Democrat a organizat o conversație între Angel Casas, jurnalist și scriitor, și regizorul al Memorialului Democrat, Vicenç Villatoro. Activitatea, deschisă publicului, va avea loc la Ateneu Barcelonès

Conversația se va învârti în jurul amintirilor din copilărie și tinerețe ale lui Angel Casas, culese parțial în opera sa literară, și mai ales în roman Picioare reci . În această lucrare, Casas se inspiră din experiențele sale pentru a portretiza două decenii care încep în Barcelona postbelică, prin ochii unui băiat din Sants, Joan Salellas, născut pe 1943. În cuvintele autoarei, „sunt nuvele diferite, precum cea a pianistei care ține degetele soțului ei într-o sticlă sau cea a fetei care levitază în biserică”. Cartea este un exercițiu de memorie care înfățișează cu fidelitate un oraș al tramvaielor în care „frigul era foarte intens, foamea, ceva real, greutatea religiei, înăbușitoare, iar gândirea era suspectă. Și, în ciuda tuturor, oamenii nu și-au pierdut iluzia de a trăi”. Memoria anilor cincizeci și șaizeci este prezentă și în alte lucrări ale lui Angel Casas, precum ultima, Agonia lui Bakunin .

„Moștenirea memoriei”

Întâlnirea dintre Vicenç Villatoro și Àngel Casas are loc în cadrul ciclului „Moștenirea memoriei ”. Sunt conversații între directorul Memorialului Democrat și mai multe persoane care îmbogățesc, cu experiențele și munca lor personală, sarcina de a transmite amintirea. Ultimii participanți au fost istoricul german Barbara Brix și scriitorul și editorul Llibert Tarragó .

Sursa: „Viețile sfinților. O amintire postbelică”. Conversație între Àngel Casas și Vicenç Villatoro