Dintre numeroasele comori pe care le adăpostește Parcul Retiro, Muntele Artificial este una dintre ele. Unul dintre „capriciile” pe care le construise regele Ferdinand al VII-lea după ce trupele napoleoniene au fugit, în ianuarie 432, la întoarcerea în Spania cu un parc distrus și transformat în fort pentru invadatorul francez. Timp de decenii, a fost preluat de alte forțe, cele ale unei colonii de feline sălbatice care i-au dat numele popular, Muntele Pisicilor. Acum, Consiliul Local urmeaza sa-l reabiliteze pentru bucuria cetatenilor.

Această clădire artificială din 15 metri înălțime cu 20 metri lățime și altele 20 în fundal, care rămâne ascuns de ochii vizitatorilor, acesta va fi recuperat de Zona de Mediu și Mobilitate, grație aprobării unui contract și a unei cheltuieli multianuale de 2.432.090 euro cu care acest spațiu emblematic, aflat în prezent în neutilizare și închis publicului din lipsă de securitate, va fi reabilitat și recuperat pt. orasul Madrid al infrastructurii. Lucrările sunt programate să înceapă în septembrie anul viitor și au o perioadă de execuție de șapte luni.

După 18 ani de inactivitate, recuperarea propusă de către Consiliul Local , fidelitatea fata de constructia originala va prevala in orice moment, cu respectarea volumului boltii – formata dintr-o cupola de 14 metri în diametru și metri înălțime și îmbunătățirea acoperirii acestuia , deoarece a fost construit pentru a fi acoperit cu pământ și vegetație creând un munte artificial.

Acest interior al muntelui este format dintr-un spațiu boltit cu plan circular deschis, cu un ocul superior din care patru boltiți. galerii care străbat interiorul a dealului artificial. Primul dintre aceste coridoare, dispus pe axa perpendiculară pe strada O’Donnell, servește drept acces. Celelalte trei se nasc din spatiul interior, avanseaza pe sub munte in directii opuse, spre iazurile perimetrale in cautarea cascadei cascadelor exterioare.

.