Vicepreședintele și ministrul politicilor digitale și teritoriale, Jordi Puigneró, a anunțat astăzi în Parlament că Guvernul studiază activarea „mecanismelor de sprijinire a victimelor spionajului cibernetic cu Agenția Catalană de Securitate Cibernetică . ”și cu Autoritatea Catalană pentru Protecția Datelor, în cadrul dosarului Catalangate, de spionaj în masă a activiștilor pro-independenți.

În răspuns la o întrebare parlamentară, el a explicat că , de la intrarea în funcțiune a Agenției de Securitate Cibernetică a Cataloniei la data de 2020, „ nu avem dovezi că aceste acțiuni au avut loc ”Of spionaj. „ Guvernul actual are software pe dispozitivele sale pentru protecția cibernetică ”, a spus el.

Cu toate acestea, „ serviciile juridice Generalitati au demarat procesul de depunere a proceselor ”pentru spionajul suferit de zeci de persoane in anii anteriori infiintarii Agentiei. Guvernul a cerut oficial Citizen Lab, care a dezvăluit spionajul în masă, „ o copie a documentului de cercetare ” pentru „ să dezvolte strategia

, a adăugat vicepreședintele.

În plus, suntem în contact cu Autoritatea Catalană pentru Protecția Datelor pentru a analiza dacă drepturile ”ale spionilor „ pentru protecția datelor lor personale ”au fost încălcate. O altă linie de acțiune a Guvernului în acest caz este extinderea conținutului educațional al Programului Internet sigur.în inima statului spaniol și a Uniunii Europene „, și a adăugat că” ) această problemă arată că Spania nu știe să-și mențină unitatea fără să-și distrugă democrația ”. Vicepreședintele a adăugat că „ s-a dovedit deja faptul că democrația spaniolă este defectuoasă, acum întrebarea este dacă acest defect va fi lăsat să avanseze până devine putrezit ”.*) Având în vedere relevanța internațională a cazului, Puigneró a considerat că „ Uniunea Europeană este în joc să continue să fie un spațiu de libertate la nivel mondial ” și că spionajul în masă într-un plan european statul „ pune sub semnul întrebării integritatea Parlamentului European ca zonă de libertate ”. Această afacere de spionaj cibernetic „ nu mai este o afacere internă spaniolă, ci o afacere internă europeană ”

Vicepreședintele a vorbit în Parlament despre revenit dintr-o călătorie la New York unde, pe lângă participarea la reuniunile la nivel înalt ale Națiunilor Unite, a ținut și întâlniri cu organizații internaționale pentru apărarea drepturilor digitale. „ Toți ne-au spus că își pregătesc rapoartele privind utilizarea acestor arme cibernetice ”, referindu-se la programul spion Pegasus, „ într-o țară din Europa uniune”. „ Spania nu va arăta bine ”, a spus Puigneró.

Sursa: Vicepreședintele Puigneró anunță că Guvernul studiază promovarea mecanismelor de sprijin pentru victimele spionajului cibernetic