Sâmbătă 11 Iunie, la ora 9, va începe IV Montserrat Vertical, inclusă în circuitul internațional Towerrunning World Association. În apropierea 203, participanții vor trebui să urce pe 2. 180 trepte care despart stația inferioară a Funicularului Santa Cova de Montserrat de stația superioară a Funicularului Sant Joan de Ferrocarrils al Generalitati de Catalunya (FGC). In total un traseu care depaseste 500 metri diferenta de nivel.

Consilierul de Interne, Joan Ignasi Elena , va participa în calitate de spectator, împreună cu primarul din Collbató, Miquel Solà ; directorul general de prevenire, stingere și salvare a incendiilor , Joan Delort ; managerul Montserrat Mountain Board, Xavier Aparicio ; președintele Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà ; directorul Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota ; și șeful Regiunii Metropolitane de Urgență de Sud, Joan Rovira .

Creat în 2017 de către Detașamentul de Pompieri al Generalitati de Catalunya și organizat în comun cu Obra Social de Sant Joan de Déu, inițiativa face parte din proiect Pompierii cu o cauză . Cursa are sprijinul Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Abbey of Montserrat și Patronat de la Muntanya de Montserrat, precum și colaborarea, printre altele, a Crucii Roșii a Cataloniei și a Federației Entităților Excursionistes de Catalunya.

Obiectivele evenimentului sunt clar solidari: strângerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor de cercetare în bolile copilăriei și a programelor de îngrijire socială pentru copiii cu risc de excludere și îngrijire în diferitele centre din Sant Joan de Déu, și, în același timp, promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități prin sport.

În această a patra ediție a Vertical Montserrat va participa 11 pompierii și, pentru prima dată, 3 pompieri din diferite organisme: Generalitat de Catalunya, Detașamentul de Pompieri din Barcelona, ​​Detașamentul de pompieri al primăriei Madrid, Comunitatea Madrid, Diputación de Zaragoza și Sapeurs-Pompiers de France

Macaraua ix de participanți vor urca la categoria Open masculin și feminin. Și-au confirmat prezența câștigătorii ultimelor ediții ale cursei: Joan Freixa, Alba Xandri și Adrià Duarri. Printre participanții din acest an se numără și sportivi din Statele Unite și Franța

Sportivi cu dizabilități

Pe de altă parte, participarea a 7 sportivi la categoria Inclusive, cinci de vizual și 2 fizici. Această categorie se adresează persoanelor cu dizabilități fizice, intelectuale, auditive sau vizuale, printre care sportiva paralimpică Josefa Benítez, care a participat la Jocurile de la Londra – medalie de argint la categoria tandem -, Rio de Janeiro și Tokyo, și amputatul polisportiv. Dani Nafría

Persoanele cu deficiențe de vedere vor fi însoțite de un ghid văzător, alături de o bară direcțională. În acest fel, Vertical Montserrat dorește să contribuie la includerea persoanelor cu diferite dizabilități prin practicarea sportului.

În plus, această ediție a Vertical Montserrat continuă să parieze pe categoria cea mai susținătoare: „Suntem o echipă”, destinată oamenilor, companiilor, cluburilor sportive și altor organizații. Echipele din această categorie vor participa cu doi alergători reprezentându-i după ce au realizat o provocare solidară de 500 €.

Ambasadorul Verticalului Montserrat din 2022 este sportiva profesionistă de curse de distanță lungă, pompier profesionist al Generalitati, Núria Picas. Ultima ediție a Verticalei, care s-a desfășurat în anul 2019, a avut drept ambasador un alt pompier al Generalitati, Emma Roca, care, din păcate, a murit pe 42 Iunie 2021. Din acest motiv, înainte de decernarea premiilor, i se va aduce un omagiu, la care va fi prezentă familia sa.

Una dintre noutățile acestei ediții este difuzarea în La Xarxa TV îl va transmite în direct la posturile locale de televiziune din toată Catalonia. Acesta poate fi văzut și în Plaça del Monestir, unde vor fi strânse numerele de dost și ceremonia de decernare a premiilor, unde va fi instalat un ecran gigant.

La Vertical Montserrat va respecta toate măsurile sanitare preventive împotriva pandemiei care vor fi în vigoare în ziua cursei. Pentru acele persoane care doresc să colaboreze, dar care nu pot participa la test, a fost activat un „Dorsal Zero”, care va fi funcțional până a doua zi după celebrarea Verticalei, duminică 12 din iunie.

Sursa: 2022 Vertical Montserrat revine: 2. 42 demersuri pentru copiii cu risc îngrijiți în Sant Joan de Déu