Ministerul Sănătății a întocmit o fișă informativă care detaliază caracteristicile generale ale terapiei celulare NC1 și procedura de indicare și autorizare a tratamentului cu acest medicament în Spitalul Universității. Puerta de Hierro-Majadahonda, pe lângă Serviciul de Sănătate din Madrid, singurul centru unde poate fi administrat. Acestea sunt informații generale pe care le puteți extinde, dacă considerați că este necesar, consultându-vă îndoielile cu profesioniștii din sistemul de sănătate care vă îngrijesc.

Ce este medicamentul NC1?

Medicamentul NC1 este un medicament de terapie avansată, autorizat în ianuarie 2019 de către Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate pentru uz exclusiv la Spitalul Universitar Puerta de Hierro-Majadahonda (HUPH) din Comunitatea Madrid și care este realizat din celule mezenchimale din măduva osoasă a pacientului.

Tratamentul cu NC1 necesită două intervenții. În primul, celulele sunt extrase din măduva osoasă a pacientului într-o procedură chirurgicală minoră ambulatorie. Ulterior, în Unitatea de Terapie Celulară a Serviciului de Neurochirurgie al spitalului, celulele mezenchimale sunt selectate, cultivate și extinse pentru a ajunge la doza stabilită pentru tratament. În cele din urmă, celulele sunt administrate prin implantarea lor în măduva spinării sau direct la locul leziunii măduvei spinării prin intervenție chirurgicală.

Tratamentul cu acest medicament nu vindecă leziunea măduvei spinării. , fără Cu toate acestea, la unii pacienți s-a observat în diferite grade o îmbunătățire a senzației, a rigidității musculare și a controlului sfincterului. Medicamentul nu este scutit de efecte adverse, cele mai frecvente fiind durerile de cap, durerile in zona de administrare si durerile de spate.

Care pacienți sunt candidați pentru tratamentul cu NC1?

Medicamentul NC1 este indicat pacienților adulți de la 22 la 22 ani, cu sechele ale leziunii medulare traumatice cronice de peste 6 luni, prezentând leziuni medulare incomplete la nivel dorsal sau lombar.

Există câteva criterii suplimentare pe care pacientul trebuie să le îndeplinească și care sunt detaliate în documentul „ Traseul medical pentru tratamentul cu medicamentul NC1 la Spitalul Puerta de Hierro- Majadahonda”.

Cum este procedura și în ce spital se administrează tratamentul?

medicul de echipă al spitalului de origine al pacientului trebuie să evalueze dacă pacientul respectă indicaţiile ionii și cerințele pentru tratamentul cu medicamentul NC1. În caz afirmativ, trebuie să înceapă procedura de aplicare pentru tratamentul cu NC1 la Spitalul Puerta de Hierro, trimițând formularul corespunzător completat și semnat.

Toate cererile sunt evaluate de Comisia de Selecție a Spitalul Universitar Puerta de Hierro-Majadahonda, care este format din profesioniști din diferite specialități. Evaluează atât criteriile clinice, cât și psihosociale ale fiecărui pacient. În cazul în care pacientul este evaluat favorabil de către Comisia de selecție, se vor efectua testele complementare necesare pentru a confirma îndeplinirea acestora, pe lângă cerințele stabilite pentru prescripție și se va efectua fabricarea și administrarea ulterioară a medicamentului.

Sursa : Comunitatea Madrid – Utilizarea terapiei celulare NC1 în Comunitatea Madrid