#Madrid –

Comunitatea Madrid îi dedică o expoziție fotografului Jordi Socías, care urmărește viața și cariera sa profesională de la mijlocul anilor 70 până în prezent prin 90 de instantanee. Sub denumirea La finalul evadării, poate fi vizitată până pe 21 aprilie în Sala Canal de Isabel II, cu intrare gratuită.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a participat astăzi la prezentarea expoziției în compania autoarei și a Lucía Laín, curatoarea acestei galerii. „Socías se numără printre cei mai cunoscuți fotografi din Spania pentru statutul său dublu de editor profesionist și grafic; „Este unul dintre autorii care a modelat memoria grafică și vizuală a generațiilor recente prin portretele personalităților culturale care au călătorit în jurul lumii”, a sărbătorit el.

Socías a fost un martor excepțional al începutului de secol și editor al unor publicații importante, iar această expoziție este o călătorie prin multitudinea de momente decisive pe care artistul le-a surprins de-a lungul vieții sale: de la portret la Dalí care i-a catapultat cariera în 1979. , la călătoriile sale prin lume, care dezvăluie scenarii în care personajele trăiesc parcă într-o mare punere în scenă.

Structurat pe patru niveluri, la parter vizitatorul va găsi o selecție largă de coperți de ziare și interioare de reviste și cărți în care amprenta lui Socías este prezentă ca fotograf și editor. La primul etaj sunt discutate lucrările sale timpurii, precum instantaneul suburbiilor Barcelonei în care apar versurile Cine Lumière (1975), cu care el însuși consideră că și-a început cariera. Ale lui sunt imaginile părinților Constituției Spaniole, lovitura de stat din 23-F sau primul concert al The Rolling Stones la Madrid, printre altele.

Numeroasele portrete pe care le-a realizat celebrităților naționale și internaționale din lumea culturii precum Francis Ford Coppola, Anna Galiena, John LeCarré, Marina Abramović, Woody Allen, Norman Foster, Penélope Cruz și Ai Weiwei sunt protagoniștii etajului doi.

În al treilea, viziunea cosmopolită a lui Socías este surprinsă cu imagini de stradă ale unor orașe mari precum Tokyo, Panama, Paris, Amsterdam sau New York. De asemenea, aici sunt prezentate fotografii cu filme importante și serii de cinema spaniol, cum ar fi Strada 54, demoni în grădină fie Viata buna.

Despre Jordi Socías

Născut la Barcelona în 1945 și autodidact, Socías a înregistrat pentru memoria colectivă ultimele decenii ale secolului XX și primele din secolul XXI. A fost fondatorul Agenției COVER – care, inspirată de Magnum, a oferit o nouă viziune în fotojurnalismul spaniol – și editor al unor publicații importante, precum Schimbarea 16, Madridul mă ucide, Europeanul, Cinemania fie Țara săptămânală.

Cariera sa lungă și fructuoasă i-a adus expoziții monografice în întreaga lume, precum cele dedicate lui de Casa de México din Washington DC, Muzeul Național al Romantismului din Madrid și La Virreina. Centre de l’Imatge din Barcelona sau Institutul Cervantes din Viena.

Mai multe informații în www.comunidad.madrid/activityes/2023/exposition-jordi-socias-final-escapada

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid îi dedică o expoziție fotografului Jordi Socías cu 90 de instantanee ale vieții și carierei sale profesionale