#Madrid –

70% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică au afectare renală

Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, un centru public din Comunitatea Madrid, are o Unitate Cardiorenală, un pionier în regiunea noastră, care a fost creată cu scopul de a oferi îngrijire cuprinzătoare tuturor acelor pacienți care suferă de patologie cardiacă împreună cu alte persoane. patologia renala…

Aceste tipuri de pacienți sunt, de asemenea, din ce în ce mai frecvente, deoarece aceste patologii nu numai că împărtășesc mecanismele care provoacă boli de inimă și rinichi, dar au și factori de risc asociați, cum ar fi consumul de tutun sau alcool și obezitatea, printre alții. De fapt, un registru multicentric[i] Spaniola condusă de Spitalul Puerta de Hierro a arătat că până la 70% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică au un anumit grad de afectare a rinichilor.

Mai mult, suferința simultană de patologie cardiacă și patologie renală este asociată cu un prognostic și o calitate mai proastă a vieții, astfel că societățile științifice și organizațiile din domeniul sănătății recomandă tot mai mult un management cuprinzător, specializat și coordonat al acestor pacienți.

În acest sens, Unitatea Cardiorenală a Spitalului Puerta de Hierro este organizată ca un model de îngrijire capabil să efectueze o serie de intervenții coordonate efectuate de o echipă multidisciplinară de profesioniști formată din specialiști în Cardiologie, Nefrologie și Medicină Internă (de specialitate in insuficienta cardiaca) si in Nursing (dedicat pacientilor cu insuficienta cardiaca si patologie renala).

De asemenea, acești profesioniști sunt în continuă colaborare cu alți specialiști din spitale și cu Asistența Primară, mereu cu scopul de a oferi pacientului cel mai bun tratament posibil în funcție de caracteristicile bolii și nevoile individuale.

Astfel, pacientul care vine la Unitatea Cardiorenală primește încă de la început îngrijiri multidisciplinare deja în consultație, astfel încât atât diagnosticul, cât și tratamentul sunt convenite și programate într-o manieră absolut coordonată. De asemenea, se oferă un plan individualizat și urmărire pentru fiecare tip de pacient.

Managementul coordonat și multidisciplinar al patologiei obține rezultate mai bune în sănătate

Unitatea Cardiorenală a Spitalului Puerta de Hierro a tratat deja peste 200 de pacienți cu patologie cardiacă și renală și experiența sa arată că managementul coordonat și multidisciplinar al patologiei cardiorenale are ca rezultat obținerea unor rezultate mai bune de sănătate pentru acești pacienți.

Mai exact, studiul publicat de Unitatea Cardiorenală a Spitalului Puerta de Hierro concluzionează că aceste modele de îngrijire, prin optimizarea tratamentelor și gestionarea comorbidităților la acești pacienți, ar putea reduce internările în spital, ceea ce ar duce, printre altele, la o calitate mai bună. de viaţă pentru aceşti pacienţi.ii


[i] Cobo Marcos M, de la Espriella R, Gayán Ordás J, Llàcer P, Pomares A, Fort A, Ponz de Antonio I, Méndez A, Blázquez-Bermejo Z, Caravaca Pérez P, Rubio Gracia J, Recio-Mayoral A, Zegrí I , García Pinilla JM, Montero Hernández E, Castro A, Soler MJ, Górriz JL, Bascompte Claret R, Fluvià-Brugués P, Manzano L, Núñez J. Prevalența și profilul clinic al bolii renale la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică. Perspective din registrul cardiorenal spaniol. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 20 mai 2023: S1885-5857(23)00140-8. Engleză spaniolă. doi: 10.1016/j.rec.2023.05.003. Epub înainte de tipărire. PMID: 37217135.

iiMaría Marques, Marta Cobo, Paula López-Sánchez, Belén García-Magallón, María Luisa Serrano Salazar, Jorge V López-Ibor, Darío Janeiro, Estefanya García, Paula Sánchez Briales, Esther Montero, María Victoria López Illazquez, Teresa Soria Gómez, Yolanda Martínez Citores, Ana Martínez Peral, Javier Segovia, José Portolés, Abordarea multidisciplinară a pacienților cu insuficiență cardiacă și boală renală: experiența preliminară a unei unități cardiorenale integrate,Jurnalul clinic al rinichilor2023;, sfad169,https://doi.org/10.1093/ckj/sfad169

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea Cardiorenală a Spitalului Puerta de Hierro, un pionier în Comunitatea Madrid, arată beneficiile acestor modele de îngrijire în aceste patologii