#Madrid –

REZULTATELE PROIECTULUI ‘COLORFOOTPRINTS’, PIONIER ÎN SPANIA

Intervențiile asistate de animale reduc semnificativ durerea, teama și anxietatea la copiii internați în unitățile de terapie intensivă, conform rezultatelor unei cercetări efectuate de Spitalul Universitar 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid. , și Catedra Animale și Societate la Universitatea Rey Juan Carlos, tot din Madrid. Acest studiu a fost realizat în contextul proiectului „Huellas de Colores”, un pionier în Spania, lansat în 2019 în Unitatea de Terapie Intensivă și Resuscitare Pediatrică (PICU) pe 12 octombrie și care continuă și astăzi. , cu ajutorul atât instituțiile, cât și entitatea Bitácora.

Locul de munca Fezabilitatea aplicării terapiei asistate de animale într-o unitate de terapie intensivă pediatrică: eficiență în reducerea durerii, fricii și anxietățiipublicat în revista științifică EJurnalul European de Pediatrie, a analizat variabile fiziologice, precum ritmul cardiac, ritmul respirator, tensiunea arterială și saturația de oxigen, precum și durerea, frica și anxietatea folosind scale validate, înainte și după fiecare intervenție. În total, au fost efectuate 74 de intervenții la 61 de pacienți cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani în Secția de Terapie Intensivă Pediatrică a Spitalul 12 octombrie.

Încă din prima fază a proiectului, s-a cuantificat faptul că minorii aflați în situații grave au experimentat o scădere a durerii de până la trei puncte – conform scalelor uzuale de măsurare a acestei variabile – precum și o reducere a nivelului de anxietate și frică. după vizită.A câinelui.

După colectarea și analizarea datelor, studiul confirmă și faptul că coordonarea dintre profesioniștii din domeniul sănătății și cei responsabili cu intervențiile asistate de animale este esențială și trebuie luată în considerare la alegerea pacienților candidați pentru a primi terapie, precum și la stabilirea obiectivelor terapeutice. Din acest motiv, Spitalul 12 de Octubre, Catedra Animale și Societate și entitatea Bitácora, responsabilă cu intervenția, desfășoară o activitate multidisciplinară la care participă medici de terapie intensivă, un psiholog, doi ergoterapeuti experți și doi câini, Zenit și Senna. Datorită acestui fapt, proiectul este un succes de aproape cinci ani.

UN STIMUL TERAPEUTIC PENTRU COPII ÎN SITUAȚIE CRITICĂ

Interacțiunea copiilor cu animalul a devenit un stimul inedit și atrăgător din punct de vedere emoțional pentru pacienții din UCIP al Spitalului 12 de Octubre, deoarece aceștia își concentrează atenția asupra unei ființe vii care este afectuoasă și amabilă, care le permite să-și exprime emoțiile și să uite. motivul internării dumneavoastră în spital. În opinia experților care participă la „Urme colorate‘, câinele oferă copiilor un răgaz terapeutic, deoarece odată cu vizita lor primesc emoții pozitive.

Efortul comun al celor trei instituții a făcut posibilă dezvoltarea acestui proiect de pionierat și verificarea faptului că intervențiile asistate de animale produc beneficii în sfera fizică, socială, motrică și cognitivă a pacientului, ele fiind o sursă specială de motivație.

The PICU Spitalul 12 de Octubre tratează în medie 500 de pacienți pe an în situații critice, printre care se numără copii cu patologii medicale respiratorii, infecțioase, oncologice și neurologice, și un număr mare de pacienți cu boli cardiace congenitale în faza pre și postoperatorie. .

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu confirmă că terapia cu câini reduce durerea și anxietatea la copiii internați în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului 12 de Octubre