#Madrid –

Protecția este robustă în primele săptămâni și se pierde progresiv

Cercetătorii de la Laboratorul de Imuno-Reglare al Spitalului General Universitar Gregorio Marañón au efectuat un studiu pentru a afla răspunsul imunologic împotriva Covid-19 al vaccinurilor cu ARNm (ARNm), comercializate de Pfizer și Moderna. Principalele concluzii ale acestui studiu sunt că ambele vaccinuri ARNm conferă imunitate robustă în primele săptămâni după vaccinare, deși această imunitate se pierde progresiv de-a lungul lunilor. S-a estimat că 45% dintre cei vaccinați cu BNT162b2 (Pfizer) și-ar fi pierdut protecția împotriva SARS-CoV-2 la 8 luni de la vaccinare, în timp ce cei vaccinați cu mRNA-1273 (Moderna) și-ar fi pierdut-o doar 12,5%. Rezultatele acestui studiu, acordat la cel de-al 43-lea Congres al Societății Spaniole de Imunologie, ar indica faptul că vaccinurile nu sunt aceleași atunci când vine vorba de a conferi protecție pe termen lung.

În munca cercetătorilor Marañón, publicată în Biomedicines sub titlul „Urmărirea răspunsurilor celulare și umorale timp de 8 luni după vaccinare cu vaccinuri anti-SARS-CoV-2 pe bază de ARNm”, autorii au studiat răspunsul specific împotriva SARS- CoV-2 într-o cohortă de 150 de voluntari fără antecedente de COVID-19, toți profesioniști de la Spitalul Gregorio Marañón. Aceștia au fost urmăriți timp de 8 luni pentru nivelurile de anticorpi IgG Anti-S (răspuns umoral) și răspunsul celular specific împotriva proteinei S S a SARS-CoV-2, după administrarea primelor două doze din aceste vaccinuri.

Un alt rezultat al studiului este că stratificarea în diferite cohorte a relevat că bărbații cu vârsta peste 48 de ani și femeile sub 48 de ani vaccinați cu Moderna au avut o imunitate mai mare în comparație cu aceeași cohortă vaccinată cu Pfizer.

Anterior, alte lucrări conduse de cercetătorii Rafael Correa și Marjorie Pion, de la Laboratorul de Imuno-Reglare al Spitalului Gregorio Marañón, au demonstrat că imunitatea umorală și celulară conferită de aceste vaccinuri a atins niveluri ridicate în primele două săptămâni după administrarea celui de-al doilea. doza. Cu toate acestea, una dintre principalele necunoscute în ceea ce privește vaccinarea a fost cunoașterea duratei acestei imunități pe termen lung.

Cu această lucrare, comportamentul imunologic este prezentat la opt luni de la primirea vaccinurilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina evoluția acestei imunități și necesitatea și efectele dozelor de rapel.

Aceste rezultate au fost prezentate de Sergio Gil Manso, cercetător la Laboratorul de Imuno-Reglare al Institutului de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón, care a primit Premiul Young Group de la Societatea Spaniolă de Imunologie (GJSEI) pentru cea mai bună comunicare orală prezentată la Al 43-lea Congres al Societății Spaniole de Imunologie.

Această activitate a fost posibilă datorită colaborării strânse cu medicii Patricia Muñoz și Roberto Alonso, de la Serviciul de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase al Spitalului Gregorio Marañón, Ignacio Sánchez-Arcilla, de la Serviciul de Prevenire a Riscurilor Profesionale al aceluiași centru, și Jordi Ochando de la Centrul Național de Microbiologie și de la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai. În același mod, lucrarea a beneficiat și de sprijinul Platformelor de Cultură celulară și al Metodologiei și Biostatisticii Institutului de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón (IiSGM).

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu al Spitalului Gregorio Marañón care determină imunitatea la opt luni după vaccinarea împotriva Covid-19 a primit un premiu