El Perro Paco, primul „influencer” din Madrid

El Perro Paco, primul „influencer” din Madrid

Un câine de stradă, fără un pedigree mai mare decât bunele maniere și dulceața lui, câinele Paco, sau Don Paco, așa cum îl numeau unele ziare, era cel mai faimos câine din Madrid la sfârșitul secolului al XIX-lea. Memoria sa trăiește până în ziua de azi până în momentul în care în urmă cu doar câteva zile, profitând de festivalul San Antón, Consiliul Local a inaugurat o statuie în memoria sa pe Calle de las Huertas, susținând astfel inițiativa Nuevo Rastro de Madrid Asociația și Asociația Comercianților din Barrio de las Letras. Lucrarea, realizată din bronz turnat, a fost realizată de sculptorul Rodrigo Romero. Vă invităm să-i cunoașteți istoria.

Poster Paco Dog Polka
Poster Paco Dog Polka

Era anul 1879. Era 4 octombrie, sărbătoarea San Francisco de Asís. Noaptea, cum n-ar fi putut fi altfel, a adăpostit adunările care și-au găsit cel mai bun aliat în întuneric. Pe strada Alcalá, colț cu Virgen de los Peligros, a rătăcit un câine fără stăpân. Cu blana de culoare neagră-jet, cu o pată albă pe burtă, de rasă mixtă și de talie medie, a trecut neobservat printre numeroșii câini care locuiau pe stradă. Flămând, a intrat într-una dintre cele mai cunoscute cafenele ale vremii, Café de Fornos unde soarele nu apunea niciodată.

Acesta a fost punctul de întâlnire pentru tot Madridul. Sub tavanele sale pictate cu alegorii de ciocolată, lichioruri și înghețată și printre picturi ale artiștilor contemporani precum Emilio Sala s-au întâlnit cele mai prestigioase adunări ale capitalei. Artiștii și intelectualii au discutat despre literatură, cultură, politică și alte probleme de actualitate între băuturi și pufuri pe pipe. În acea noapte, câinele s-a apropiat de una dintre mesele locale în căutarea hranei. Cu atâta noroc încât a fost a lui Gonzalo de Saavedra y Cueto. Marchizul de Bogaraya și viitorul primar al Madridului i s-a făcut milă de animal și i-a dat o bucată de cotlet. Odată ce foamea i-a fost potolită, „câinele l-a urmărit până la locul în care mergea”, potrivit unui ziar al vremii. Libertate. Atunci căile lor s-au unit și viața lui Paco, nume pe care i l-a dat chiar marchizul cu ocazia zilei sfinților în care s-au întâlnit, s-a schimbat în bine.

Jurnal ilustrat Paco Dog.  BNE
„Jurnal ilustrat” despre rana câinelui Paco. BNE

A trecut de la a fi un câine fără stăpân la a deveni unul din înalta societate a Madridului secolului al XIX-lea, o vedetă. S-a plimbat pe străzile orașului de parcă ar fi fost al lui și i-a fost garantată intrarea în cafeneaua pe care și-a dorit-o. Nu a avut niciodată proprietar, se spune că a locuit în garajele de pe strada Fuencarral, dar s-a freat cu cei mai iluștri domni ai orașului ca un foarte tânăr Valle-Inclán de atunci. Cronica socială asigură chiar că a fost prezentată regelui Alfonso al XII-lea. Despre el influente curgeau râuri canine de cerneală. Revistă Iluminismul spaniol și american El l-a definit drept „cea mai interesantă figură a acestei Curți, eroul preferat al madrilenilor”. Leopoldo Alas Clarín a fost inspirat de el pentru un personaj în basme morale și a făcut, de asemenea, o „cameo”. Pedro Sanchez, de Jose Maria de Pereda.

Un câine cu preocupări culturale

Coridă la 20-12-1881 la câinele Paco
„El Toreo” din 20-12-1881 pe câinele Paco. BNE

A fost invitat la spectacole de teatru și adunări sociale, i s-a dat să guste cele mai bune delicatese, a făcut primii pași în cursele de cai și a putut fi văzut în rândul nouă al arena de tauri din Madrid, care la acea vreme era locul unde se află în prezent. Palatul Sporturilor. Aceasta din urmă a fost pasiunea lui. Fără teamă, s-a aruncat în ring și, de mai multe ori, a fost rănit din țeapă cu vitele. Isprăvile sale au făcut titluri în presă de fiecare dată când s-a întâmplat acest lucru: „Câinele Paco nu s-a luptat: într-una dintre pauze a apărut în ring șchiopătând (sic), pentru a-și scuza greșeala în fața publicului”, a spus Buletin de loterie și luptă la 21 noiembrie 1881. Până la urmă, acea nerăbdare de a sari în arenă a fost ceea ce l-a costat viața.

La 21 iunie 1882, într-o luptă organizată de sindicatul viticultorilor, Paco a sărit în ring în timpul măcelării lui José Rodríguez de Miguel, supranumit „Pepe din Galapagos”. A început să latre și să necăjească. Într-unul dintre atacurile sale, câinele s-a încurcat cu picioarele matadorului și l-a doborât la pământ. Toreroul, supărat, și-a înfipt sabia în el, provocându-i o rană mortală. După câteva zile de agonie, cel mai faimos câine din Madrid a murit.

Ziarele din 23 și 24 iunie despre starea câinelui Paco
Ziarele din 23 și 24 iunie despre sănătatea câinelui Paco

Icon Madrid

Reclamă pentru o emisiune de polcă în „La correspondencia de España”
Reclamă pentru o emisiune de polcă în „La correspondencia de España”. BNE

Această figură faimoasă a societății madrilene din secolul al XIX-lea nu și-a pierdut un pic de popularitate. Trupul său a fost umplut de taxidermistul Ángel Severini și expus în mai multe locuri emblematice din Madrid precum taverna de pe Calle de Alcalá, deținută de Joaquín Chillida, șeful arena de coruri din arena Goya și primul care a ajutat câinele după ce a fost rănit. Despre ultima lui „sarcină” și moartea lui ulterioară, toate ziarele au răsunat. Pentru matador au cerut chiar garrotul și un sfat de război. Într-un necrolog, plătit de un cetățean anonim, se poate citi: „Eminentul câine public „Paco” a murit. The viata la nivel inalt și multe rude ale răposatului te roagă să-l încredințezi zeului câinilor”.

I-au dedicat piese de teatru, zarzuele, polke și chiar un marș funerar. La scurt timp după moartea sa, Amintiri autobiografice ale câinelui Don Paco care, în acei ani, au fost atribuite însuși Alfonso al XII-lea. Una dintre acele zicale pe care doar cei mai tradiționali locuitori din Madrid își amintesc se bazează pe ea: „Știi mai multe decât câinele Paco”.

„El Debate” din 24-06-1882 oferă polca lui Paco
„El Debate” din 24-06-1882 oferă polca lui Paco

Astăzi, la două secole de la moartea sa, locul exact în care se odihnesc rămășițele celui mai ilustru câine din Madrid este necunoscut, deși se știe că acestea se află în Parcul Retiro. Ceea ce este clar este că Paco are deja omagiul său deosebit pe străzile capitalei pe unde s-a plimbat de atâtea ori. Statuia sa, inaugurată recent, se află pe Calle de las Huertas, foarte aproape de Paseo del Prado.

Sursa: El Perro Paco, primul „influencer” din Madrid

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu