#Madrid –

Publicat în revista științifică „Spanish Surgery”

O lucrare dezvoltată de profesioniști de la Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a fost premiată la cea de-a XXIV-a ediție a Întâlnirii Naționale de Chirurgie. Studiul, publicat în revista „Cirugía Española”, a fost realizat de Unitatea de Chirurgie Generală și Sistem Digestiv și Serviciul de Prevenire și Sănătate Ocupațională și se concentrează pe detectarea proactivă a epuizării la locul de muncă la lucrătorii rezidenți din domeniul sănătății și adoptarea de măsuri pentru a o aborda mai bine. Pentru aceasta a fost efectuată o evaluare psihosocială a rezidenților și au fost analizate rezultatele. Printre concluzii, se indică faptul că îmbunătățirea abordării are ca rezultat îmbunătățirea calității îngrijirilor și reducerea incidentelor critice, crescând astfel siguranța pacientului.

Lucrarea de cercetare „Implementarea unui program de evaluare psihofizică pentru depistarea proactivă a epuizării în muncă sau ars printre rezidenți”, al cărui prim autor este dr. José Antonio Rueda, din Unitatea de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv de la Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, a fost premiat la Reuniunea Națională de Chirurgie din 2023.

A fost premiat drept cea mai bună comunicare în secțiunea acestui forum chirurgical, care anul acesta și-a sărbătorit ediția a XXIV-a. La lucrări au participat și medici și asistente din cadrul Serviciului de Prevenire și Sănătate a Muncii, condus de dr. Isabel Galán.

Munca, care a fost publicat în revista științifică Cirugía Españolaîși propune să prezinte programul de implementare a evaluării psihofizice a lucrătorilor sanitari rezidenți, cu caracter proactiv, în vederea luării de măsuri corective, precum și a cunoașterii situației populației rezidenților din Fundația Alcorcón, a promovării sănătății psihofizice a rezidenților și a sensibiliza tutorele, managerii și managementul îngrijirii și oferă tutorilor rezidenți instrumente de detectare.

Pentru dezvoltarea sa, a fost efectuată o evaluare psihosocială pentru a detecta proactiv epuizarea emoțională în rândul rezidenților. S-a realizat o evaluare a sarcinilor rezidentului pe baza itinerariului de formare, evaluarea riscurilor asociate postului, chestionare și finalizarea ulterioară a unei evaluări complementare.

După interpretarea rezultatelor personalizate s-a efectuat evaluarea individualizată, cu eliberare de rapoarte și trimitere de specialitate dacă este cazul. S-a concluzionat în această lucrare că epuizarea emoțională asociată cu locul de muncă este frecventă în rândul rezidenților și că îngrijirea acestora ar trebui să se îmbunătățească. În acest scop, rezidenții și tutorii trebuie să fie informați cu privire la depistarea epuizării profesionale.

De asemenea, îmbunătățirea acestei abordări, cu depistarea precoce, are ca rezultat indirect îmbunătățirea calității îngrijirii și reducerea incidentelor critice, crescând astfel siguranța pacientului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu al Spitalului Fundației Alcorcón destinat rezidenților, premiat la Reuniunea Națională de Chirurgie