Comunitatea Madrid participă la proiectul european DOMMINIO pentru dezvoltarea de senzori inteligenți care favorizează fabricarea de aeronave mai sigure, mai ieftine și mai ecologice. Noua generație a acestor componente va permite monitorizarea în timp real a sănătății structurale a fuzelajului în zbor, ceea ce economisește timp și costuri.

Institutul de Studii Avansate din Madrid -IMDEA Materials- se ocupă de munca experimentală și de simulare necesare pentru aprofundarea acestei tehnologii. Pe de o parte, grupul condus de profesorul Carlos González se ocupă de crearea modelelor virtuale de înaltă fidelitate cu ajutorul cărora se poate obține o actualizare pe tot parcursul ciclului de viață al unui element, replicând în timp real partea fizică a aeronavei. În acest fel, de exemplu, se analizează riscul care ar avea un impact asupra integrității sale structurale și care ar fi durata de viață utilă rămasă.

La rândul său, echipa Dr. Juan José Vilatela aplică tehnici de ultimă oră de imprimare 3D și se aprofundează în producția de fibre de nanotuburi de carbon pentru fabricarea senzorilor. Acest lucru ar facilita integrarea fragmentului direct în timpul producției, sporind siguranța și eliminând o parte din cablurile electrice necesare în prezent. Acest lucru ar reduce greutatea, cu economiile ulterioare de energie și consum de combustibil, iar procesul ar fi mai respectuos cu natura și mai economic pentru companiile aeriene.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid participă la un proiect european de fabricare a aeronavelor mai sigure și mai ecologice2022