#Spania – În vara și toamna anului 2020, au început să apară episoade de interacțiune între diverse balene ucigașe (Orcinus orca) și nave, în principal bărci cu pânze, atât în ​​strâmtoarea Gibraltar, cât și în apele de pe coasta Galiției. Aceste evenimente au continuat să aibă loc în anii următori.

Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice promovează marcarea prin satelit a șase exemplare de orcă, în colaborare cu entitatea CIRCE (Conservare, Informare și Studiu asupra Cetaceelor).

Ca parte a acestui proiect, a fost deja efectuată marcarea prin satelit a unui specimen de orcă, care a fost identificat anterior ca unul dintre exemplarele care interacționează cu bărcile.

Informațiile furnizate de această etichetă satelit vor permite, în perioada în care dispozitivul este în funcțiune, să identifice locația acestuia în ultimele ore și să întocmească o hartă săptămânală a zonei aproximative în care s-a deplasat această balenă ucigașă. aceasta perioada. Aceste informatii vor fi partajate cu administratiile competente, care le vor disemina spre cunostinta navigatorilor, pentru a incerca sa minimizeze riscul de interactiune, evitand sau minimizand navigarea prin zonele mentionate.

Proiect LIFE INTEMARES
În plus, Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarii Demografice, prin proiectul LIFE INTEMARES, coordonat de Fundația pentru Biodiversitate a Ministerului, și în colaborare cu entitatea CIRCE, a demarat vara trecută un proiect pilot pentru a încerca să minimizeze interacțiunile orcilor cu barci cu pânze în strâmtoarea Gibraltar.

Aceste lucrări continuă studiul științific efectuat la sfârșitul anului 2021 de către Coordonatorul pentru Studiul Mamiferelor Marine și Grupul de Lucru Orca Atlantică privind episoadele de interacțiune dintre populația de orce cu bărcile cu pânze din apele Galiției și ale strâmtorii Gibraltar. . Printre concluziile sale, s-a îndemnat să se testeze tehnici de minimizare a interacțiunii și să se aprofundeze cunoștințele despre obiceiurile speciei.

Urmând aceste recomandări, acest proiect pilot demonstrativ își propune să testeze diferite dispozitive și tehnici de navigație pentru a oferi linii directoare clare de acțiune, în special pentru ambarcațiunile cu pânze, care permit navigarea acestora să fie sigură. Totodată, se va căuta desfășurarea unor acțiuni care vizează scoaterea orcilor din obișnuința cu bărcile.

orcinus orca
Balena ucigașă (Orcinus orca) este un mamifer marin cu obiceiuri sociale, inteligent, care este prezent în mod regulat în apele aflate sub jurisdicția spaniolă, de la strâmtoarea Gibraltar și coastele atlantice ale Golfului Cádiz și Galiției, până la Marea Cantabrică. , unde găsește habitate esențiale pentru hrănirea sa. Indivizii sunt organizați în grupuri sociale stabile și sunt asociați spațial și sezonier cu stocul de ton roșu (Thunnus thynnus), care provoacă mișcările lor migratorii.

Această populație este clasificată ca vulnerabilă în Catalogul spaniol al speciilor amenințate, elaborat prin Decretul Regal 139/2011, din 4 februarie. Pentru speciile cuprinse în acest catalog, articolul 57 din Legea 42/2007, din 13 decembrie, privind patrimoniul natural și biodiversitatea interzice orice acțiune efectuată în scopul uciderii, capturarii, persecuției sau tulburării acestora.

specimen de balenă ucigașă

Sursa: Guvernul Spaniei – Un nou proiect de tranziție ecologică va promova etichetarea balenelor ucigașe pentru a reduce interacțiunea cu bărcile