#Madrid –

Cercetări privind managementul delirului la vârstnicii fragili internați

Un medic geriatru de la Spitalul Public Universitar al Crucii Roșii din Comunitatea Madrid, dr. Gemma Cuesta, a fost recunoscut la cel de-al 19-lea Congres European de Geriatrie (Societatea Europeană de Medicină Geriatrică), desfășurat la Helsinki la sfârșitul lunii septembrie, cu unul dintre premii ale tinerilor geriatrici (Early Career Geriatricians Initiative – ECGI) pentru efectuarea de cercetări care compară detectarea și managementul terapeutic al delirului la pacienții vârstnici fragili internați în Spania și Regatul Unit.

A fost realizat un studiu prospectiv incluzând toți pacienții internați succesiv în perioada 1-31 octombrie 2022 în Unitățile de Geriatrie Acută ale Spitalului Universitar Central al Crucii Roșii (HUCCR) din Madrid și Spitalul Regal Salford (SRH). Manchester.

Un total de 200 de pacienți cu o prevalență mai mică a delirului la HUCR comparativ cu Spitalul Manchester (27% vs 43%) au fost incluși între cele două spitale. Populația HUCR a fost mai vulnerabilă: vârstă înaintată (87 de ani față de 84 de ani), fragilitate mai mare (Scala clinică fragilă >5) (43% vs 30%), dependență fizică severă mai mare (60% vs 44%) și alterare mentală mai mare (demență diagnosticată, 44% vs 35%).

În raport cu rezultatele activității clinice, Spitalul de Cruce Roșie a arătat o ședere medie importantă și semnificativ mai scurtă decât SRH (9,7 vs 15,9 zile) cu un consum mai mare de antipsihotice (63% vs 4%) și o mai mare instituționalizare (48% vs. 32%). Mortalitatea a fost similară în ambele unități.

Delirul este un sindrom geriatric major subdiagnosticat și insuficient tratat, care necesită instrumente care să faciliteze diagnosticul prin aplicarea noilor tehnologii foarte frecvente în mediul englez și inexistente în mediul nostru (dispozitive de detectare a mișcării, învățarea vederii etc.), care sugerează un potențial risc crescut de delir și care ar putea explica diferențele de prevalență.

Studiul sugerează, de asemenea, că diferențele dintre țări în mediul spitalicesc și sprijinul la domiciliu pot influența o utilizare mai redusă a măsurilor non-farmacologice în managementul spitalicesc, precum și o mai mare instituționalizare din cauza lipsei unui suport suficient la domiciliu, în special la populația în vârstă cu dependență fizică și psihică mai mare. Aceste tipuri de studii comparative ale practicilor europene de gestionare a persoanelor vârstnice fragile reprezintă viitorul, deja prezent, pentru îmbunătățirea îngrijirii persoanelor vârstnice internate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un medic geriatru de la Spitalul Universitar al Crucii Roșii, premiat la Congresul European de Geriatrie