Ministrul Justiției, Drepturilor și Memoriei, Gemma Ubasart i González, plasează ca una dintre prioritățile sale soluționarea alternativă a conflictelor: „Rezolvarea alternativă a conflictelor și medierea ca instrument, nu sunt doar o altă parte a Departamentului pe care îl conduc, ci sunt o problemă transversală și strategică pe care dorim să o ridicăm la o prioritate națională”, a subliniat el. A făcut-o în cadrul Premiilor ADR Justiție 2021 și 2022, desfășurate joi, 19 ianuarie, în Auditoriul Districtului Administrativ din Barcelona. Premiile, promovate de Direcția Generală Drept, Persoane Juridice și Mediere, urmăresc să promoveze și să recunoască cele mai bune cercetări teoretice și experiențe practice în domeniul sistemelor alternative de soluționare a conflictelor și medierii.

Șeful Justiției a ținut să felicite pe toți premiații din acest an și din anul precedent și a definit proiectele drept excelente și inovatoare, proiecte care sunt „o contribuție utilă la politica publică”. În acest sens, ministrul a subliniat necesitatea medierii „un instrument esențial în turnura restaurativă pe care dorim să o dăm sistemului de justiție”. Totodată, a ținut să sublinieze că angajamentul ministerului este de a oferi un organism legislativ puternic, de pionierat și avansat în domeniul justiției restaurative, gestionării alternative a conflictelor și medierii.

În închiderea ceremoniei, Ubasart a reflectat asupra necesității unui aspect restaurator care să permită societății să traseze un orizont de maturitate democratică, „unde gestionăm mult mai bine conflictele care apar între cetățeni, companii și administrații publice”.

La ceremonia de decernare a premiilor a participat și directorul general de Drept, Persoane Juridice și Mediere, Imma Barral, unde au fost recunoscute până la cincisprezece proiecte; directorul Centrului de Studii Juridice și Formare Specială, Encarna Bodelón; directorul Centrului de Mediere din Catalonia, Elisabeth Saltor, și secretarul general al Camerei de Comerț din Barcelona, ​​Xavier Coronas, precum și membrii juriului.

4 categorii, 15 câștigători de premii

Premiile ADR Justícia acoperă patru categorii: A, B, C și D, din care sunt premiați în total cincisprezece autori.

Categoria A:

Cea mai bună teză de doctorat nepublicată

●2021: „Arbitraj în sectorul public: ¿Un extraño invitado?”, de Pol Fontboté și Pradilla.

●2021: „Medierea ca instrument de justiție restaurativă și complement de drept penal: modele comparate și experiență spaniolă la minori și adulți”, de Anna Vall i Rius.

●2022: „Justiția restaurativă: o transformare etică a justiției penale tradiționale”, de Aida Rodríguez și Giménez.

Premiu: 6.000,00 €.

Cea mai bună lucrare de cercetare

●2021: „Medierea, o procedură de gestionare a violenței dintre copii și părinți în centrele terapeutice și educaționale din Catalonia”, de Ester Martí și Cabestany.

●2022: „SUNTEM un penitenciar. Drumul către reintegrare socială”, de Sílvia Masmitjà și Rodríguez.

Premiu: 3.000,00 €.

Categoria B:

Cele mai bune practici promovate de Administrația locală a Cataloniei

●2021:„Medierea în măsuri provizorii în sfera familiei”, a Consiliului Regional Anoia, a Primăriei Igualada și a instanțelor din Igualada.

●2022:„Irupția restaurativă: crearea de săli de clasă imunologică în fața intimidare”, de la Consiliul Local Sant Boi de Llobregat.

Premiu: diploma acreditata.

Cele mai bune practici promovate de entități private din Catalonia

●2021: „Serviciul de Revitalizare și Mediere a Cartierului Vechi din Girona”, al Asociației Vecinilor și Vecinilor pentru Revitalizarea Socială și Culturală a Cartierului Vechi al Girona.

●2022: „Audierile comemorative în Catalonia”, de Mireia Vives i Puig și Jordi Palou-Loverdos.

Premiu: diploma acreditata.

Categoria C:

Cea mai bună monografie, capitol de carte sau articol doctrinar dintr-o publicație academică

●2021: Cum să abordăm conflictele structurale (Almuzara, 2021), de Josep Redorta și Lorente.

●2022: Micii mediatori și Micii mediatori II (Ed. Salvatella, 2018 și 2022), de Mariona Garriga de Ahumada.

Premiu: diploma acreditata.

Categoria D:

Cea mai bună acțiune de comunicare sau diseminare

●2021: Plan de acțiune de sensibilizare și izolare din mediere în perioada stării de alarmă, pentru Consiliul Local Sant Pere de Ribes.

●2021: Proiect INMediació, pentru Consiliul Baroului Catalan.

●2021: Reportaj Betevé realizat de jurnalista Marta Martorell despre medierea telematică în timpul coronavirusului, pentru Betevé.

●2022: piesa CCMA în program Acum undepromovat de Asociația Ahora Dónde.

Premiu: diploma acreditata.

sursă: