#Madrid –

Este o terapie cu celule thyTreg din țesutul timic

Cercetătorii de la Laboratorul de Imunoreglare al Spitalului General Universitar Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid, au dezvoltat un tratament unic în lume bazat pe terapia celulară cu celule thyTreg pentru a preveni respingerea imunologică și a prelungi supraviețuirea la nesfârșit a organului transplantat. și, prin urmare, viața pacientului. Până în prezent, șapte bebeluși cu transplant de inimă au fost tratați cu succes, iar rezultatele preliminare sugerează că o singură administrare a acestei terapii este capabilă să restabilească echilibrul imunitar și ar putea preveni respingerea acută a organului la acești copii.

Această terapie, dezvoltată în întregime la Spitalul Gregorio Marañón, a folosit celule obținute din țesutul timic pentru a regla răspunsurile sistemului imunitar și pentru a preveni respingerea transplanturilor de inimă din copilărie, iar șapte copii cu transplant de inimă au fost deja tratați. Terapia a fost bine tolerată și nu au fost identificate efecte adverse asociate cu administrarea celulelor thyTreg și nu au apărut semne de respingere la niciunul dintre copiii tratați. La primul pacient, o singură perfuzie de celule la o săptămână după transplant a reușit să păstreze echilibrul imunologic corect timp de 2 ani, care este perioada cu cea mai mare incidență a respingerii la acest tip de pacient.

Studiile științifice din ultimii ani au arătat că sistemul imunitar are un mecanism intrinsec de reglare sau toleranță mediat de celule numite celule T reglatoare (Treg) care controlează și reduc răspunsurile inflamatorii inadecvate. Diferite centre din întreaga lume au încercat să exploateze proprietățile de reglementare ale acestor celule prin dezvoltarea de terapii celulare cu celule Treg obținute din sângele pacienților. Numeroasele studii efectuate până în prezent demonstrează că această terapie este sigură atunci când se utilizează celulele proprii ale pacientului, dar eficacitatea terapeutică așteptată nu a fost atinsă având în vedere cantitatea și calitatea scăzută a celulelor Treg „îmbătrânite” obținute din sângele adulților. În timp ce la copii, în ciuda faptului că calitatea Tregs ar trebui să fie mai bună, această terapie a fost imposibilă având în vedere numărul foarte scăzut de Treg care poate fi obținut din volumul mic de sânge care poate fi extras de la pacienții pediatrici.

Laboratorul de imunoreglare, al Institutului de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón (IISGM), condus de Rafael Correa Rocha, cercetează de 10 ani cum să obțină cantități mari de Treg de înaltă calitate folosind o sursă alternativă la sânge și care permite pacienților pediatrici să acceseze acest lucru. tip de terapii avansate. Activitatea de cercetare a Esther Bernaldo de Quirós și a altor membri ai echipei lui Rafael a permis dezvoltarea unei strategii cu totul noi de a produce doze terapeutice de celule Treg dintr-un țesut care acoperă inima și care este de obicei aruncat în timpul operațiilor cardiace din copilărie, timusul. Celulele Treg obținute din țesutul timic (sau thyTreg) au calități unice și o capacitate de reglare foarte mare, iar protocolul dezvoltat de grup ne permite să obținem de mii de ori mai multe celule decât cele care pot fi obținute din sânge.

Acest grup este un pionier în utilizarea terapeutică a acestor celule thyTreg la pacienți și, împreună cu Zona Inimii pentru Copii și UTI pediatric a Spitalului Gregorio Marañón, în urmă cu trei ani au început un studiu clinic al unei terapii cu celule thyTreg pentru a preveni respingerea. la copiii cu transplant de inimă. Acest studiu a fost primul din lume care a efectuat terapie cu Treg la copiii transplantați și, mai presus de toate, este primul care a folosit celule thyTreg obținute din țesutul timic la om în loc de Treg din sânge, cu care s-a putut obține un număr mai mare de celule și de o calitate mult mai bună, făcând posibilă utilizarea acestei terapii avansate la copii și adolescenți.

Această strategie terapeutică poate restabili echilibrul imunologic corect și ar putea inhiba complet sau reduce foarte mult răspunsurile imune responsabile de respingere, prelungind la nesfârșit viabilitatea organului transplantat și astfel viața pacientului. Prin utilizarea celulelor proprii ale pacientului, efectele secundare sunt minime iar această terapie poate fi implementată pe termen scurt în spitalele noastre, îmbunătățind supraviețuirea organelor transplantate în țara care este lider mondial în donații și transplanturi efectuate în fiecare an.

Micuța Irene

Micuța Irene, în vârstă de șase luni, s-a născut cu o boală cardiacă congenitală care a necesitat un transplant de inimă și a fost primul pacient din lume care a primit această terapie inovatoare după ce a fost transplantat la Spitalul Gregorio Marañón. La o săptămână după ce a primit transplantul, i s-a administrat o singură doză din celulele sale thyTreg și a fost urmărit îndeaproape timp de doi ani pentru a determina dacă terapia cu thyTreg ar putea reduce riscul de a-și respinge noua inimă. Pe parcursul acestor doi ani, Irene a demonstrat că are o rezervă de celule Treg în sânge mai mare decât cea a copiilor cu transplant de inimă care nu au primit terapie cu thyTreg, iar prezența acestor celule a reușit să țină sub control mecanismele imunologice care ar putea declanșează respingerea. Ca beneficiu potențial al terapiei, nu a fost detectat niciun semn de respingere la acest pacient în acești doi ani post-transplant, care este perioada cu cea mai mare incidență de respingere la acești copii. Aceste rezultate au fost publicate recent de una dintre cele mai prestigioase reviste medicale internaționale, Journal of Experimental Medicine.

Capacitatea de a induce toleranța prin „reeducarea” răspunsului imun al primitorului cu strategia propusă ar putea rezolva problema supraviețuirii organelor la acești pacienți, prelungindu-le semnificativ speranța de viață și dând speranță și o posibilă soluție unei situații deosebit de dramatice. .pentru familiile acestor pacienţi. A face oamenii să creadă că este posibil un transplant pe tot parcursul vieții ar avea un impact medical, economic și social uriaș.

„Asistăm la un progres medical fără precedent care ar putea stabili o nouă paradigmă în tratamentul diferitelor boli grave. În era terapiilor celulare avansate, care schimbă radical prognosticul bolnavilor de cancer, terapia noastră celulară exploatează și îmbunătățește mecanismele intrinseci furnizate de anumite celule ale organismului pentru, fără utilizarea medicamentelor, a restabili toleranța imunologică și echilibrul corect al nostru. apărări. Suntem pe deplin încrezători că această terapie poate reprezenta o revoluție și ar putea permite tratarea eficientă a patologiilor grave precum respingerea transplantului, procesele autoimune, boala grefă versus receptor sau chiar procesele de hiperactivare imună, responsabile de multe internari la UTI, din cauza detresei respiratorii. Rezultatele inițiale obținute până în prezent la pacienții tratați confirmă siguranța terapiei și sugerează că aceasta poate fi foarte eficientă în controlul răspunsurilor imune nedorite, plasând țara noastră în fruntea acestei mari descoperiri clinice”, explică Rafael Correa Rocha, director. al Laboratorului de Imunoreglare de la Spitalul Gregorio Marañón.

Pariați pe cercetarea clinică independentă

Întregul proces, de la cercetarea preclinică până la utilizarea sa terapeutică la pacienți, a fost dezvoltat în întregime de Laboratorul de Imunoreglare al Spitalului Gregorio Marañón, cu sprijinul financiar al Institutului de Sănătate Carlos III (ISCIII) și o donație altruistă din partea Fundației Familiale Alonso. , plasând pe Marañón lider mondial în utilizarea acestei terapii. Acest lucru demonstrează nivelul foarte înalt de cercetare academică și biotehnologică din Spania și este un exemplu clar al beneficiilor pentru societate derivate din sprijinirea cercetării publice.

Impactul pe care această terapie îl poate avea asupra bolilor cu incidență foarte mare în populație (diabet zaharat, artrită reumatoidă, respingere a transplantului etc.) este foarte mare și ar putea oferi o alternativă terapeutică la utilizarea cronică a medicamentelor imunosupresoare cu latură marcată. efecte, cu ameliorarea în consecință a calității vieții pacienților.

Sursa: Comunitatea Madrid – Tratamentul de la Spitalul Gregorio Marañón pentru a evita respingerea în cazul transplanturilor de inimă din copilărie demonstrează siguranța și eficacitatea