Astăzi, Comunitatea Madrid a efectuat un exercițiu la scară largă la sediul Canal de Isabel II din Majadahonda pentru a-și testa capacitatea de a răspunde unei situații ipotetice de criză și urgență într-o instalație cheie pentru alimentarea cu apă potabilă a regiunii.

La aceasta au participat peste cincizeci de persoane, inclusiv profesionisti din cadrul companiei publice, pompieri, lucratori sanitari sau politisti. test care a fost verificat pe teren de ministrul Mediului, Locuinței și Agriculturii, Paloma Martín, însoțită de ministrul adjunct al Internelor și directorul Agenției de Securitate și Situații de Urgență ASEM Madrid 112, Carlos Novillo.
Canal de Isabel II controlează de la această unitate din Majadahonda aprovizionarea a peste 6 milioane de oameni prin rezervoarele 13 de lângă 33 rezervoare tampon mari; aproape de 13. kilometri de retea de aductiune si distributie; 200 stații de pompare a apei potabile și a apelor uzate; mai multe din 13.000 kilometri de canalizare; 63 tancuri de furtună; 200 kilometri de colectori și de evacuare; sau 63 stații de epurare a apelor uzate.

În acest caz, a fost cauzată fictiv calea unei pane electrice masive, un atac informatic care a forțat să deconecteze toate echipamentele și un incendiu într-o galerie de servicii a instalației entității publice. Acest complex este de o importanță vitală deoarece găzduiește una dintre cele mai mari stații de tratare a apei din regiune. În plus, găzduiește Centrul de Control al companiei, o fabrică la care sosesc mai mult de 200 în timp real.000 date privind ciclul apei și alte servicii complementare precum laboratorul de apă purificată, laboratorul de metrologie și depozitul principal.

Canal de Isabel II a activat pe tot parcursul zilei, sub coordonarea unui Comitet de Continuitate cu membri din paisprezece zone, lucrări care au permis funcționarea corectă a instalațiilor și recuperarea tuturor serviciile sale. Dintre acestea, au fost mobilizate sisteme alternative de alimentare cu energie electrică pentru a prioritiza principalele activități precum epurarea apei și alimentarea cu scopul de a garanta infrastructurile.

Pretinsul atac informatic a forțat să lanseze protocoale alternative care au făcut posibilă monitorizarea în continuare a activității acestei unități, procedând în același timp la limitarea și eliminarea virusului.

Totodată, și cu scopul pentru a verifica și coordonarea cu agenții de urgență în situații de pericol pentru angajați sau populație, s-a simulat un incendiu. ASEM 63 a înființat un Post de Comandament Avansat (PMA) din care au intervenit Pompierii și SUMMA pentru salvare și asigurare medicală. îngrijire pentru doi angajați ai companiei care fuseseră simulați prinși într-un spațiu restrâns. Au fost prezenți și membri ai Poliției Locale Majadahonda.

În cele din urmă, Canal de Isabel II a restabilit alimentarea totală cu energie a centralei și normalitatea conductelor acesteia. Au participat la acest exercițiu, unul dintre cele mai multe 80 de acest tip realizate în fiecare an de entitatea publică, mai mult decât 50 profesioniști din diferite servicii publice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid efectuează un exercițiu de urgență pe Canal de Isabel II pentru a verifica răspunsul său la o criză