#Spania – Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarii Demografice lansează o nouă linie de stimulente pentru proiecte de producere a energiei electrice și/sau termice cu energii regenerabile în substituirea producției din combustibili fosili (gaze naturale, păcură și motorină), publicată astăzi în BOE și disponibil aici. Programul, RENOCOGEN, este dotat cu 150 de milioane de euro din fonduri NextGeneration UE canalizate prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, și se adresează proprietarilor de stații de cogenerare și tratare a deșeurilor care înlocuiesc sursele fosile cu altele regenerabile.

Această inițiativă, în conformitate cu Planul Strategic și de Autonomie Energetică +SE, oferă industriei o alternativă de alimentare cu energie viabilă și accesibilă -electrică și termică-, reducând costurile și dependența energetică și îmbunătățind astfel competitivitatea companiilor.

Linia de ajutor face parte din componenta 7 „Implementarea și integrarea energiilor regenerabile” a Planului de redresare și contribuie la îndeplinirea obiectivului general de instalare a cel puțin 3.800 MW de generație din surse regenerabile până în prima jumătate a anului 2026. În plus, Promovarea energiei electrice regenerabile. iar producția termică va duce la o dependență energetică mai mică de combustibilii fosili, va aduce beneficii socioeconomice comunităților locale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și țesătura industrială, precum și economii la emisiile de CO2 care, în cazul programului RENOCOGEN, este estimată la aproximativ 700.000 de tone. pe an.

Pe de altă parte, în condițiile în care subvențiile vor fi condiționate de demisia beneficiarului la regimul de remunerare specific reglementat de Decretul Regal 413/2014 al unei instalații de cogenerare sau de tratare a deșeurilor al cărei proprietar trebuie să fie proprietar, aceasta contribuie și la reducerea costurile percepute sistemului electric prin reducerea producției de energie electrică cu acele stații de cogenerare sau de tratare a deșeurilor care aleg să beneficieze de program.

proiecte eligibileInstitutul pentru Diversificare și Economie de Energie (IDAE), de pe lângă Secretarul de Stat pentru Energie, va fi responsabil de gestionarea acestor noi ajutoare, care vor fi acordate nerambursabil și pe bază de concurență. Se preconizează ca cele 150 de milioane alocate să subvenționeze aproximativ treizeci de proiecte care vor presupune instalarea a aproximativ 530 MW de energie termică și electrică, cu o investiție asociată de aproximativ 231 de milioane de euro.

Vor fi eligibile pentru subvenție acele inițiative de instalații de producere a energiei electrice și/sau termice din energii regenerabile, individual sau cu combinații de diverse instalații incluse în următoarea listă:

Instalatii pentru producerea energiei electrice sau cogenerare

Instalații pentru producerea de energie electrică sau cogenerare din biomasăInstalatii pentru producerea de energie electrica sau cogenerare din biogazInstalatii pentru producerea energiei electrice din energie eoliana cu stocare electricaCentrale hidroelectrice cu acumulare electricăInstalatii solare fotovoltaice cu acumulare electrica
Instalatii de producere a energiei termice

Instalatii de producere a energiei termice din biomasaInstalatii de producere a energiei termice din biogazInstalatii de producere a energiei termice din energie geotermala sau hidrotermalaInstalatii de producere a energiei termice din energie aerotermicaInstalatii de producere a energiei termice din energie solara cu stocare termica
Companii și sectorul publicAjutorul maxim pe proiect este de 15 milioane, cu un prag minim de investiție de 50.000 de euro. Solicitanții pot fi companii (companii mici, mijlocii și mari) sau grupuri de afaceri și sectorul public. Printre alte criterii de atribuire, timpul rămas în sistemul de remunerare pentru cogenerarea a cărui proprietar este beneficiarul va fi ponderat pentru a favoriza acele proiecte care vor presupune economii mai mari de emisii, precum și economii economice mai mari pentru toți consumatorii.

În același mod, vor fi prioritizate acele inițiative care urmăresc optimizarea utilizării energiei generate, în funcție de modul de utilizare a producției (stocare, autoconsum complet, producție termică) și înlocuirea centralei existente cu economii de energie primară. .

Și, în conformitate cu obiectivele generale ale Planului de redresare, vor fi luate în considerare externalitățile pozitive precum participarea IMM-urilor, impactul pozitiv în domeniile Tranziție justă și Provocări demografice, reducerea emisiilor, crearea de locuri de muncă și egalitatea de gen. . Proiectele selectate trebuie să respecte principiul de a nu provoca daune semnificative mediului. Instalațiile trebuie să fie complet finalizate înainte de 31 ianuarie 2026.

Caracteristicile apelului sunt disponibile pe site-ul IDAE iar perioada de primire a cererilor va rămâne deschisă în perioada 12 iulie până la 15 septembrie, ora 14.00. Întrebări specifice despre Bazele de Reglementare ale acestui Program pot fi adresate prin e-mail solicitudes.renocogen@idae.es.

De asemenea, toți cei interesați vor putea afla mai multe detalii despre această linie de ajutor în webinarul tehnic organizat de IDAE miercurea viitoare, 12 iulie, de la ora 12:00.

Unitate de producere a energiei prin cogenerare

Etichete: ajutoare Energie Economie Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Tranziția ecologică lansează 150 de milioane de ajutoare pentru instalații electrice, termice și de cogenerare cu surse regenerabile