Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale a inaugurat astăzi la Lleida zilele tehnice de referință privind fertilizarea, care timp de două zile vor reuni la Lleida experți în gestionarea nutrienților de-a lungul lanțului alimentar

Ministrul acțiunii climatice, alimentației și agendei rurale, Teresa Jordà i Roura, a participat astăzi la Conferința profesională privind fertilizarea și managementul dejecțiilor animalelor (PRO-FEM) care tratează aspectele care țin cel mai mult de aplicarea agricolă și de managementul gunoiului de grajd în ferma zootehnică. Aceasta este una dintre conferințele tehnice de referință care face parte din proiectul LIFE AGRICLOSE, condus de Departament și care se încheie anul acesta 2022 în al patrulea an . Utilizarea nutrienților în sectorul agricol, cu emisii scăzute și recuperarea acestora din gunoi de grajd, ocupă un loc proeminent în agenda Uniunii Europene, care urmărește să abordeze sectorul agricol spre o mai bună gestionare a nutrienților. si refacerea calitatii solului, ambele obiective incluse in Pactul Verde European.

Timp de doua zile, in Llotja de Lleida, se ofera posibilitatea de a cunoaste situatia actuala, perspectivele si noutatile în materie de management al nutrienților de-a lungul lanțului alimentar de mână a principalilor experți, atât naționali cât și internaționali.

Consiliera a fost foarte mulțumită de rezultatele acestui proiect european de inovare și îmbunătățire a mediului, condus de Departament, deoarece contribuie la „îndreptarea către un șeptel și mai sustenabil și mai respectuos cu resursele naturale, bazat pe conceptul de sănătate unică: să facă inseparabile sănătatea umană, sănătatea animală și sănătatea mediului.”

Mai multe direcții de lucru pentru a avansa către durabilitate

Jordà a explicat că Departamentul lucrează simultan pe mai multe căi pentru a promova o agricultură durabilă din punct de vedere economic și social. sectorul alimentar, dar și ecologic. El a ținut să reamintească, printre altele, actualul moratoriu privind deschiderea sau extinderea fermelor de porci în municipiile din 68 municipii cu un număr mare de ferme și cu apă. contaminate cu nitrați din gunoi de grajd. Acest moratoriu, care face parte din noul model de gestionare a gunoiului de grajd, a făcut ca Catalonia, spre deosebire de alte teritorii, să fie recent lăsată în afara procedurii de nerespectare a Directivei Nitraților deschisă de Comisia Europeană împotriva statului spaniol. în anul 2018.

O altă piesă cheie pentru a trece către un efectiv mai respectuos este noul decret de gestionare a animalelor pe care Departamentul îl are lucrează și care limitează fermele mari și le însoțește pe cele mai mici și modele mai familiare pentru a încuraja înrădăcinarea populației în mediul rural și a duce la o activare a țesăturii economice și sociale a teritoriului.

) Și un ultim element cheie evidențiat de ministru este proiectul de lege privind producția agricolă durabilă care va fi axa de bază a alimentelor catalane în următorii ani și care va acoperi atât producția agricolă, cât și cea zootehnică. Jordà a explicat că „dorim să mergem către un nou model de producție care să ne permită să evaluăm, să clasificăm și să recunoaștem fermele catalane în funcție de nivelul de sustenabilitate din triplul aspect: de mediu, social și economic, într-un mod obiectiv și cantitativ.”

Agriclose, care face legătura între creșterea animalelor și agricultura

Proiectul Agriclose se caracterizează prin promovarea fertilizării locale cu o mai bună utilizarea nutrienților în cadrul economiei circulare. Proiectul promovează utilizarea de produse noi, despre care există puține cunoștințe agronomice și de mediu, rezultate din tratarea gunoiului de grajd pentru a fertiliza terenurile agricole cele mai apropiate de ferma zootehnică de unde își au originea

. ) Proiectul Life Agriclose, condus de Departamentul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, este situat în Catalonia, Lombardia și Piemont, iar în calitate de parteneri beneficiari, Agenția de Stat Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Institutul pentru Agri- Cercetare și Tehnologie Alimentară (IRTA), the Regional Agency for Agricultural and Forest Services (ERSAF) i la Universita ‘Degli Studi Di Torino (UNITO).

Sursa: