#Madrid –

Agenda culturală a Comunității Madrid va fi condusă de Festivalul Madrid en Danza, care ajunge la finalul acestui weekend, și de începutul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur. Clasici în Alcalá, organizat de guvernul regional, prin Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, și a Consiliului Local Alcalá de Henares, în perioada 9 iunie – 2 iulie.

Clásicos din Alcalá celebrează Epoca noastră de Aur în diferite spații pitorești și monumentale din orașul Complutense, cu peste 50 de activități, inclusiv spectacole, conferințe academice, mese rotunde, prezentări de cărți, concerte și expoziții. Se va deschide cu premiera mondială a unei opere contemporane pentru orchestră baroc produsă în colaborare cu Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo din Bogotá și Chapelle Harmonique. Viața este un viscu muzică de Juan Pablo Carreño și libret de Iván Olano Duque, regie muzicală de Valentín Tournet și regie de scenă de veteranul Alejandro Chacón (Teatrul Salón Cervantes, 9 și 10 iunie).

În același mod, José Luis Alonso de Santos, noul premiu pentru cultură din Comunitatea Madrid, își va prezenta cea mai recentă lucrare la acest eveniment, mii de răsărituri, produs de Teatro del Temple și regizat de Carlos Martín. Premiera (Corral de Comedias, 10 și 11 iunie) va fi însoțită, ca un omagiu adus producției artistice a autorului, de prezentări premergătoare reprezentațiilor pe scena metaforă de la Calderón.

De asemenea, pentru a da vizibilitate și susținere creației scenice înrădăcinate în oraș, are loc cea de-a doua ediție a ciclului. creaţie alcala, dedicată cu această ocazie lui Miguel de Cervantes. În cadrul acestei secțiuni, reprezintă Teatro La Jara vorbitorii (Plaza de las Bernardas, 10 iunie); iar compania Legolas, the retabloul împăratului (Auditorium Centrul Cultural Gilitos, 10 iunie). In cele din urma, AnaQronías: femeile lui Don Quijote, în imaginiva duce în exteriorul Muzeului Casa Natal de Cervantes fotografiile lui Juan Cerón despre personaje feminine din Quijote.

Cel mai bun din dansul contemporan

Festivalul Madrid en Danza, care se desfășoară din 13 mai în capitală și în șapte municipalități din regiune, cu prezența a douăzeci de companii din nouă țări, ajunge la finalul acestui weekend cu un program cu două spectacole internaționale.

Astfel, va găzdui Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial SUNT O (10 iunie), o piesă creată în perioada de izolare a pandemiei de coronavirus. Prestigioasa coregrafă italiană Sofia Nappi și compania ei, Komoco, au prezentat această piesă în premieră la Bienala de la Veneția în timpul pandemiei, care reflectă asupra singurătății corpului însuși.

Și Massidi Adiatou își prezintă opera la Teatros del Canal far far far (Camera Verde, din 9 până în 11 iunie). Coregraful ivorian, responsabil de compania N’Soleh, va ridica pe scenă un ring de box, simbolizând un loc de permanentă dispută unde un grup de tineri, îmbrăcaţi în cele mai noi costume de brand de modă, vor dezvolta dansurile pe care le-au creat. Acolo evoluează în ritmul break dancearte marțiale, dansuri tradiționale și autocolant coupemuzica caracteristică ivoriană, exaltând frumusețea și diversitatea culturală africană.

În cadrul programării sezoniere a aceluiași loc de scenă, ciclul Canal de performanță și Galeria La Juan prezintă Marta Pinilla și opera ei ciocnirea particulelorunde artista își revizuiește opera, recreând un accelerator de particule în care interpreți se ciocnesc și interacționează unul cu celălalt, generând o piesă comună din care ies limbi noi, precum și întâlniri neașteptate.

La rândul său, Sala José Luis Alonso a Teatrului de la Abadía va găzdui, până pe 11 iunie, piesa Hristos este pe Tinder, o producție de La Abadía în coproducție cu Festival Actoral (Marsilia) și Festival Next (Valenciennes) și cu colaborarea Temporada Alta (Girona), Bonlieu Scéne Nationale Annecy și Municipal Theatres of Praga. Regizat de Rodrigo García, după trei ani de absență în Spania și în plin proces creativ, revine cu această propunere care are un chitarist și trei tineri. interpreți.

Centrul Cultural Pilar Miró oferă concertul lui Javier Moreno Quinteto Capital (10 iunie), o reflecție muzicală asupra rădăcinilor care caută să exploreze o relație directă între origini, cale, căutare și avangardă, făcând o călătorie circulară care începe și se termină la Madrid, surprinzând dialoguri și contraste cu alte orașe precum New York și Buenos Aires.

În aceeași zi, Centrul Cultural Paco Rabal va avea pe scenă Anemoi, al Companiei de Dans Rajatabla și sub conducerea Esther Tablas, spectacol inspirat din elementele naturii, mișcarea ei și legătura sa cu ființa umană.

La Centrul Regional de Științe Umaniste Sierra Norte de La Cabrera (10 iunie), muzicianul Jesús Mañeru, percuționist, neliniștit în a învăța diferite muzică populară, își prezintă proiectul De Estraperlobazată pe compoziții care l-au însoțit în ultimii ani și pe care le-ați văzut într-o formație de cvintet.

În plus, Museo Centro de Arte Dos de Mayo din Comunitatea Madrid (CA2M), sărbătorește până pe 29 iunie cea de-a 14-a ediție a acesteia. Sesiuni de picnic, care se va desfășura pe terasa spațiului muzeal cu acces liber. sub deviza cuvântul chachacha, festivalul pune accent pe limbaj prin muzică şi spectacole.

Săli și muzee ale Comunității Madrid

Agenda culturală a Comunității Madrid include și o ofertă variată de expoziții în muzee și săli regionale. Astfel, CA2M găzduiește, până pe 7 ianuarie 2024, expoziția Arhipelaguri cu paiete. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCO. Ea arată diversitatea de gen în lucrările acestor două instituții culturale, de la poetica vizibilității LGTBI până la estetica trans recentă.

Organizat de Manuel Segade, prezintă figuri de pionierat fundamentale precum George Tony Stoll sau Andrés Senra, care se alătură unor noi voci non-binare precum Inês Zenha sau Lucía C. Pino, și radicalismul transgender al lui Manuel Solano, argentinienii Osías Yanov și La. Chola.Poblete, brazilianul Tadáskia sau columbianul Juan Pablo Echeverri. arhipelaguri cu paiete Ocupă cel mai public spațiu al muzeului, parterul acestuia, pentru a constitui o sărbătoare a diferenței, aceeași care în fiecare an la începutul lunii iulie are loc în cea mai mare petrecere din capitala Spaniei: LGTBI+ Pride.

În plus, în Camera Alcala 31 continuă Tot ce văd îmi va supraviețui (până pe 9 iunie), o expoziție dedicată producției din anii 1990 a sculptorului Juan Muñoz, unul dintre cei mai importanți artiști europeni din a doua jumătate a secolului XX.

La fel, cel Sala Canal de Isabel IIgazde, până pe 23 iulie, Madrid/ Moda de stradă, care ne permite să vedem reportajele de modă realizate de fotografa Joana Biarnés (1935-2018), și care s-au concentrat în principal la Madrid, între 1962 și 1972.

În Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid puteți vedea Ultimele zile ale lui Tartesus, prima mare retrospectivă dedicată în Spania acestei civilizații. Este gratuită, va fi deschisă până pe 24 septembrie și reunește 230 de piese de la diferite instituții, oferind în premieră o privire cuprinzătoare asupra culturii Tartesiane.

Până pe 17 septembrie, Museo Casa Natal de Cervantes din Alcalá de Henares dedică o retrospectivă imaginii festivalurilor tradiționale din ținuturile lui Miguel de Cervantes. Sub titlu Tradiție și festival în țara lui Cervantesobiectivul său este să reflecte tradițiile festive ancestrale care au fost descrise de stiloul celui mai universal scriitor din Alcala, prin 70 de fotografii, realizate de artiști precum Juanjo Albarrán, Carmenchu ​​​​Alemán sau Cristina García Rodero.

Arhiva Regională din Madrid continuă să comemoreze cea de-a 40-a aniversare de la crearea statutului de autonomie de la Madrid cu 40. Comunitatea Madrid în Arhiva Regionalăo expoziție care poate fi vizitată gratuit până pe 10 decembrie în spațiul ZonaZero.

La rândul său, Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias de Buitrago del Lozoya oferă, până pe 25 iunie, Picasso de către marii maeștri: de la Cecil Beaton la Irving Penno călătorie prin fotografi ai secolului XX care au jucat un rol decisiv în construcția mitului Picasso, precum Man Ray, Cecil Beaton, Robert Capa, Willy Rizzo, Gjon Mili, David Seymour, sau Irving Penn.

De asemenea, Executivul regional colaborează cu diferite instituții în promovarea și difuzarea culturii. În acest sens, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, în colaborare cu Galeria Națională din Londra, prezintă expoziția Lucian Freud. Noi perspective, o retrospectivă dedicată pictorului britanic, cu ocazia centenarului nașterii sale. După prezentarea sa la Londra, acesta poate fi văzut până pe 18 iunie în capitală.

Expoziția Picasso: fără titlu, Până la 7 ianuarie 2024, Casa Encendida a Fundației Montemadrid adăpostește 50 de lucrări din ultima perioadă a artistului (1963-1973), dintre care 12 nu fuseseră expuse publicului până în prezent și 23 sunt pentru prima dată când sunt expuse în Spania. Toate au un nou titlu și descriere, propuse de fiecare dintre cei cincizeci de artiști invitați. În acest fel, opera bărbatului din Malaga este transformată, interogată și resemnificată prin povești paralele care oferă o perspectivă radical contemporană asupra operei artistului, a cărui moarte se va împlini 50 de ani în 2023.

Și Muzeul Nacional del Prado expune (până pe 2 iulie), tot cu sprijinul Guvernului de la Madrid, Capodopere spaniole din Colecția Frick. Este un set de nouă lucrări emblematice ale lui Velázquez, El Greco, Murillo și Goya, care în cea mai mare parte nu au fost văzute în țara noastră de când au ieșit din si Spania.

În plus, în Muzeul Casa Lope de Vega Se poate vizita până la 1 octombrie Clasicii pe ecrane (1975-2022)cu care călătoria cu care a fost începutăCâteva clasici… din filme! Teatrul Epocii de Aur pe pânza de argint (1914-1975)eșantionul care a putut fi văzut în același muzeu în 2021.

VINERI, 9 IUNIE

Hristos este pe Tinder

Rodrigo Garcia

Până pe 11 iunie – 19:00 – Sala José Luis Alonso – Teatro de la Abadía. MADRID

Program complet al Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clasici în Alcalá

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

Sâmbătă 10 IUNIE

ciocnirea particulelor

Marta Pinilla – Galeria La Juan – Canal Performance

Ora 12:00 – Sala de cristal – Teatros del Canal. MADRID

SUNT O

Komoko – Sofia Nappi

20:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DIN EL ESCORIAL

Javier Moreno Capital Quintet

javier moreno

20:00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

Program complet al Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clasici în Alcalá

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

DUMINICĂ 11 IUNIE

Program complet al Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clasici în Alcalá

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

Program sesiuni de picnic 2023. Cuvânt chachachá

MUZEELE ȘI EXPOZIȚII

Juan Munoz. Tot ce văd îmi va supraviețui

Până pe 9 iunie 2023 – Sala Alcalá 31. MADRID

Joana Biarnes. Madrid / Moda pe stradă

Până pe 23 iulie 2023 – Sala Canal de Isabel. MADRID

Arhipelaguri cu paiete. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCO

Până la 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MOSTOLES

Ultimele zile ale lui Tartesus

Până pe 24 septembrie 2023 – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid. ALCALA DE HENARES

Lucian Freud. Noi perspective

Până la 18 iunie 2023 – Muzeul National Thyssen-Bornemisza. MADRID

Picasso: Fără titlu

Până la 7 ianuarie 2024 – Casa Encendida a Fundației Montemadrid. MADRID

Capodopere spaniole din Colecția Frick

Până la 2 iulie 2023 – Muzeul Național Prado. MADRID

40. Comunitatea Madrid în Arhiva Regională

Până la 10 decembrie 2023 – Arhiva Regională a Comunităţii Madrid. MADRID

Tradiție și festival în țara lui Cervantes

Până la 17 septembrie 2023 – Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. ALCALA DE HENARES

Picasso de către marii maeștri: de la Cecil Beaton la Irving Penn

Până la 25 iunie 2023 – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

Clasicii pe ecrane

Până la 1 octombrie 2023 – Muzeul Casa Lope de Vega. BUITRAGO DEL LOZOYA

Sursa: Comunitatea Madrid – Teatrul clasic și dansul contemporan internațional, printre propunerile culturale ale Comunității Madrid