#Madrid –

Serviciul de Urologie a fost primul care a folosit această tehnologie

Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, un centru public din Comunitatea Madrid, a încorporat chirurgia robotică în portofoliul său de servicii odată cu lansarea robotului Da Vinci. Utilizarea acestuia aduce cu sine o îmbunătățire foarte semnificativă pentru pacienți, deoarece permite intervenții chirurgicale minim invazive și, prin urmare, recuperări post-chirurgicale mult mai rapide.

După o perioadă de pregătire și pregătire a profesioniștilor din Serviciile de Urologie, Chirurgie Toracică, Chirurgie Generală și Ginecologie, Spitalul Puerta de Hierro și-a început deja activitatea chirurgicală cu sistemul robotizat Da Vinci. Serviciul de Urologie a fost primul care a folosit această tehnologie cu un bărbat de 72 de ani, care a suferit o prostatectomie radicală din care deja se recuperează favorabil acasă. Serviciile de Ginecologie, Chirurgie Toracică și Chirurgie Generală au început și ele să efectueze intervenții chirurgicale robotizate cu sistemul Da Vinci.

În principiu, și întotdeauna sub indicația medicului specialist, care va fi cel care va decide în ce cazuri se recomandă operația robotică, tehnicile planificate a fi efectuate cu aparatura Da Vinci vor fi histerectomia benignă (Ginecologie), lobectomia (Toracică). Chirurgie), cancer de colon și rectal și chirurgie de hernie ventrală (Chirurgie generală) și prostatectomie (Urologie).

Într-o a doua fază, chirurgia robotică va fi încorporată și în tehnici și proceduri efectuate mai întâi de Serviciul de Otorinolaringologie și ulterior de Serviciul de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. Obiectivul este ca tot mai multi pacienti sa beneficieze de avantajele acestei interventii chirurgicale.

Pentru încorporarea și implementarea sistemului Da Vinci la Spitalul Puerta de Hierro, au fost organizate anterior planuri de formare adaptate muncii fiecărui tip de profesionist. Astfel, pe lângă planurile de pregătire acordate personalului chirurgical al serviciilor menționate anterior, instruirea a fost extinsă și la medicii Serviciului de Anestezie și personalul de îngrijire din sala de operație.

De asemenea, au fost adaptate planuri de instruire în sistemul Da Vinci pentru personalul de sterilizare, gărzile care se ocupă de transferul pacienților și personalul de electromedicină, toate cu scopul de a asigura un management excelent al acestei tehnologii inovatoare.

Avantajele chirurgiei robotizate
Sistemul de chirurgie robotică Da Vinci este format dintr-o coloană cu mai multe brațe robotizate și cleme articulate care sunt amplasate în sala de operație, asociate cu o consolă de pe care chirurgul poate controla echipamentul.

Această intervenție chirurgicală reprezintă un avans foarte important și un pas în plus față de operația laparoscopică, întrucât brațele controlate de consolă au o gamă de mișcare mult mai mare decât cea a mâinii umane, ceea ce permite o mai mare libertate de acțiune și, de asemenea, o mai mare precizie, prin eliminând orice tip de posibilitate de tremor.

Acest lucru permite efectuarea unor intervenții chirurgicale minim invazive și foarte precise, pe lângă reducerea numărului de cicatrici, pierderi semnificativ mai mici de sânge și, prin urmare, o recuperare mult mai rapidă a pacientului. Datorită acestui fapt, șederea pacienților în spital după operație este redusă semnificativ.

Comunitatea Madrid are deja sistemul Da Vinci în alte douăsprezece spitale publice: Spitalul Clínico San Carlos, Spitalul Rey Juan Carlos (Móstoles), Spitalul de Villalba, Spitalul Gregorio Marañón, Fundación Jiménez Díaz, Spitalul de Getafe, Spitalul La Paz, Ramón y Spitalul Cajal și Spitalul 12 de Octubre. În curând, va fi instalat și în Spitalul La Princesa și Spitalul Fuenlabrada.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro încorporează chirurgia robotică în portofoliul său de servicii