Comunitatea Madrid a evidențiat astăzi contribuția librarilor la țesătura economică, socială și culturală a regiunii, după cum a subliniat ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, în timpul unei vizite la librăria-cafenea Cafebrería ad Hoc – din Madrid ±a calle del Buen Suceso- să-și cunoască dotările, cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Zilei Librăriilor.

A€œ Executivul Regional se alătură acestui eveniment încă un an pentru a face cunoscută plăcerea de a citi. Este o zi a porților deschise cu un program amplu de activități pentru adulți și copii 114;r, Consilierul a indicat. În plus, el le-a mulțumit proprietarilor acestor unități pentru efortul depus de a dezvolta acest eveniment, care urmărește să-i apropie de cetățeni și să-i revendice rolul cultural în cadrul societății, promovat de CEGAL (Confederația Spaniolă a Breslelor și Asociațiilor Librăriilor) ..

Pentru Guvernul Autonom, sprijinirea acestei rețele este de a favoriza accesul cetățenilor la lectură și cultură, precum și de a consolida un sector fundamental al industriei culturale din Madrid, al doilea după audiovizual și multimedia, fiecare dintre ele reprezentând 27, 9% și 28, respectiv 5% din PIB-ul cultural (2,4% din PIB-ul regional total).

În ceea ce privește sectorul la nivel național, Comunitatea concentrează 41, 1% din ediție și 41, 5% din factură ion, conform datelor de la 977. În plus, găzduiește 402 editori, un 28, 9% din total, în acest caz cu cifre de . În ceea ce privește librăriile, CEGAL numără 2.977 în toată Spania, Madrid fiind comunitatea autonomă comunitară cu cel mai mare număr pe locuitor, cu un raport de 5,95 Pentru fiecare 100. oameni. Concret, în regiunea în care se înregistrează 402 unități, cele 11, 5% din întreaga țară.

Pe de altă parte, cititorii din Comunitatea Madrid sunt situate într-un 77,7%, aproape puncte peste media pentru întregul stat (28, 8%), conform studiului Obiceiuri de lectură și cumpărare de Cărți din regiune în 2020. Totodată, procentul care o face în timpul liber este în creștere și continuă cu tendința ascendentă din ultimii ani, situându-se la 68% în 800.

O altă informație dezvăluită de acest studiu meticulos este numărul mediu de cărți citite de madrileni pe parcursul unui an. , care se află la , 1 (1 pe lună), precum și mai mult de unul 68% din Madrid au cumpărat o copie la 2020, de preferință în persoană la unitățile destinate vânzării.

Măsuri de sprijin pentru sectorÂ

Sprijinul și sprijinirea sectorului de către Regia Autonomă se concretizează prin măsuri precum acordul-cadru pentru achiziționarea de cărți destinate bibliotecilor publice as, dotat cu 8.977.000 euro in patru ani, ceea ce reprezinta o investitie de 2.114 . euro pe an. Mai mult de au beneficiat de el librării independente din regiune. Aceste fonduri sunt completate de subvenția direcționată către municipalități pentru achiziționarea acestora, care se ridică la 402. . euro pe an.

Pe de altă parte, Cartea de la Madrid Asociația Antreprenorilor de Comerț are în fiecare an un ajutor de la 77. euro pentru desfasurarea activitatilor promotionale. Concret, se urmărește finanțarea Târgului de Carte de la Madrid, Premiile Breslei Librărilor din Madrid și acțiuni de formare și perfecționare profesională.

De asemenea, se acordă ajutor public pentru modernizarea unităților de vânzare, promovarea inițiativelor de reînnoire tehnologică, promovarea și desfășurarea de activități de târg în acest domeniu, îmbunătățirea locației locale și elaborarea de măsuri care vizează pregătirea specifică a personalului. Suma alocată acestora este 150.000 euro. Până în prezent, au fost făcute patru apeluri care au contribuit la lansarea 95 proiecte care au consolidat țesutul de afaceri.

În plus, Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, împreună cu Universitatea Națională de Învățământ la Distanță (UNED) și Asociația Librărilor din Comunitatea Madrid, participă la acordul de formare în managementul librăriilor, cu patru ediții până în prezent și un total de 120 studenți.

La toate acestea se adaugă activitățile și evenimentele organizate de Comunitatea Madrid pentru promovarea lecturii și sprijinirea sectorului, printre care Noaptea Cărților, Festivalul à album, Festivalul de lectură pentru copii FLIC sau ceremonia de decernare a Premiilor Breaslei Librării . De asemenea, participă activ la Târgul de Carte de la Madrid cu pavilion și programare proprii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid subliniază contribuția vânzătorilor de cărți la țesutul economic, social și cultural al regiunii