#Madrid –

Spitalul Universitar La Paz a lansat Consiliul pentru experiența pacientului în Unitatea de cardiopatii congenitale. Aceasta este o inițiativă care își propune să îmbunătățească experiența pacienților și să realizeze o evaluare externă a îngrijirii bolilor cardiace congenitale atât la nou-născuți, cât și la adulți cu aceste boli. Datorită acestui proiect, profesioniștii învață aspecte de primă mână ale abordării îngrijirii care trebuie îmbunătățite. Principalele axe sunt axate pe cunoașterea nevoilor pacientului; îmbunătățiți-vă experiența și îmbunătățiți procesele interne.

Spitalul din Madrid detectează astfel nevoile pacienților și punctele critice ale experienței lor în centru. Odată identificate nevoile, se generează noi idei de îmbunătățire a proceselor, ținând cont de contribuțiile pacienților și familiilor acestora.

În acest context, peste 150 de persoane s-au adunat pe 4 februarie pentru cea de-a treia ediție a întâlnirii având grijă de inima ta, organizat de Unitatea de Cardiopatii Congenitale din La Paz și Spitalul Ramón y Cajal. Această a treia ediție a fost dedicată întâlnirii dintre profesioniști, pacienți și rude cu scopul de a „asculta”. Pentru aceasta, au fost desfășurate diferite ateliere între pacienți și profesioniști din domeniul sănătății în care aceștia au avut ocazia să împărtășească experiențe.

Activitatea chirurgicală revine la normal

Spitalul La Paz și-a recuperat progresiv activitatea chirurgicală, atingând niveluri anterioare pandemiei de coronavirus și încheind anul 2022 cu cel mai mare număr de transplanturi de inimă efectuate copiilor sub 18 ani de la lansarea Programului de tratament cardiac. și transplantul de inimă în 1994.

Odată cu finalizarea a nouă transplanturi de copii, La Paz și-a depășit propriul record. De asemenea, este al doilea an consecutiv în care s-au efectuat mai multe transplanturi de inimă la copii și adulți cu cardiopatie congenitală, cu un total de 12. A crescut și numărul asistențelor ventriculare din motive hemodinamice, cu un total de 18. Faptul că, în decembrie 2022, La Paz a fost primul centru de sănătate din Spania care a implementat o nouă consolă portabilă inima Berlinului pentru a controla o inimă artificială pentru o fată care aștepta un transplant de inimă.

Tranziția între servicii

Boala cardiacă congenitală a trecut de la a fi o problemă a copilăriei la a fi o boală și a adulților. Datorită progreselor produse în ultimele decenii în tratamentele chirurgicale, cateterizări și tratamente farmacologice, supraviețuirea copiilor cu boli cardiace s-a schimbat radical și acești pacienți de astăzi sunt adulți cu probleme cardiace cronice.

Pe parcursul anului 2022, unitatea multidisciplinară de cardiopatie congenitală a adulților a tratat 1.691 de pacienți, 213 noi și aproximativ jumătate din alte centre de sănătate și alte comunități autonome. Cealaltă jumătate provine din trecerea de la zona de Cardiologie Pediatrică a spitalului însuși. Funcționarea corespunzătoare a Programului de Tranziție, coordonat de serviciile de Cardiologie Pediatrică și Cardiologie Adulți, este esențială pentru ca o schimbare să se desfășoare fără traume și într-un mediu de încredere și securitate care să permită pacientului să preia controlul asupra problemei sale de sănătate.

Serviciul de Cardiologie Pediatrică a efectuat anul trecut 5.662 de consultații și 280 de cateterizări la copii. Tocmai, în 2022, au început lucrările de remodelare a camerei de cateterism grație fondurilor europene din Planul de investiții în echipamente de înaltă tehnologie (INVEAT), făcând-o una dintre cele mai avansate săli din Europa cu tehnologie tridimensională.

Alianță pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică

Alianța serviciilor de Chirurgie Cardiovasculară din spitalele La Paz și Ramón y Cajal a permis anul trecut să fie tratați 236 de pacienți care au suferit 326 de proceduri chirurgicale, cu o supraviețuire globală de 96,5% pe procedură și 95% pe pacient. Dintre acestea, 188 de proceduri au fost intervenții chirurgicale cardiotoracice majore. La Spitalul Universitar Ramón y Cajal au fost tratați 72 de pacienți care au suferit 83 de proceduri chirurgicale, cu o supraviețuire globală de 98,8% pe procedură și 98,6% pe pacient.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul La Paz încorporează Consiliul pentru experiența pacientului pentru a îmbunătăți abordarea bolilor cardiace congenitale