#Madrid –

Pentru o lucrare despre ergonomia in zona chirurgicala

O echipă de profesioniști de la Spitalul Universitario de Móstoles a câștigat premiul I la categoria comunicare orală la a XXII-a Zi națională a hamalilor și managerilor de hamali, pentru lucrarea „Siguranța pacientului: ergonomia și complicația posturii chirurgicale”. Aproximativ 25 de spitale din toată Spania au participat la această întâlnire anuală, organizată de Spitalul Lucus Augusti de Lugo. Lucrarea, prezentată de Luis Miguel Llorente, Ángel Fernando Córdoba și Manuel Poveda, este un instrument de instruire avansat, conceput în format digital și interactiv, care trece în revistă în detaliu procedura care trebuie urmată la așezarea pacientului pe masa chirurgicală. ține cont de toți factorii implicați (postura propriu-zisă, presiunea asupra organelor fundamentale, greutatea pacientului, factorii de risc ai pacientului etc…) și revizuirea utilizării accesoriilor necesare în fiecare caz. Obiectivul acestei lucrări este de a contribui activ la siguranța pacientului, de a crește eficacitatea, de a facilita prevenirea evenimentelor adverse și de a îmbunătăți calitatea îngrijirii în zona chirurgicală.

„Siguranța pacientului: ergonomia și complicația posturii chirurgicale” este o procedură care asigură siguranța pacientului la nivel respirator, cardiovascular și neurologic. La nivel respirator, trebuie să se verifice că gâtul, toracele și abdomenul sunt lipsite de compresie și se poate menține o funcție respiratorie adecvată. La nivel cardiovascular, este necesar să se evite eventualele tulburări circulatorii (datorite anesteziei, ținând cont de afecțiuni precum embolia, tromboza etc.) derivate din încetinirea sângelui provocată sau durata prelungită a intervenției, vârsta pacientului. şi ponderea pe anumite zone.commise. Și din punct de vedere neurologic este important să se controleze postura, astfel încât să nu apară ușoare pierderi senzoriale și motorii și chiar leziuni grave.

Se explică, de exemplu, cum să aveți grijă de zonele cu cel mai mare risc: ramurile plexului brahial, nervii ulnari și radiali (datorită poziției proaste a brațelor) și, mai ales, nervul sciatic popliteu extern (din cauza utilizării greșite a curelele pentru picioare) o ce să faceți pentru a minimiza presiunea asupra pielii, nervilor și vaselor de sânge

Pentru structurarea informațiilor, acestea sunt clasificate în funcție de cele trei plasamente de bază (Supin, Prone și Lateral) și fiecare dintre ele și derivațiile lor sunt analizate, rând pe rând, explicându-se în detaliu cum ar trebui plasată și de ce trebuie făcută pentru garanteaza siguranta pacientului.pacient. Detaliile fiecărei imagini și explicarea posibilelor probleme facilitează înțelegerea și studiul. Pe peste 60 de ecrane diferite, sunt explicate efectele fiziologice pe care posturile le pot provoca și se oferă sfaturi pentru a obține siguranța pacientului. (Vezi documentul atasat)

Lucrarea prezentată de însoțitorii Spitalului Universitar din Móstoles este realizarea unor lucrări anterioare axate tot pe zona chirurgicală. Primul curs de formare s-a concentrat pe documentarea poziționării specifice și corecte a pacientului în fiecare dintre intervențiile chirurgicale care se efectuează în spital, iar într-o a doua etapă, de asemenea, pe utilizarea accesoriilor necesare pentru a realiza poziționarea corectă în fiecare. unul.dintre ei.

Cu această a treia extensie documentară, și din perspectiva siguranței pacientului, ei completează pregătirea avansată în zona chirurgicală, oferind de asemenea într-un mod foarte agil, pragmatic și vizual modul în care trebuie garantată siguranța pacientului, având grijă de funcționarea căilor respiratorii, sistemele circulatorii si neurologice.

Primele două lucrări, premiate și ele, au servit și la pregătirea multor gardieni la Spitalul Universitar Móstoles unde s-au desfășurat șase ediții ale unui curs de formare pentru gardieni în zona chirurgicală.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de Móstoles primește premiul I la Jornadas de Celadores pentru proiectul său privind siguranța pacienților