#Madrid –

IS CSUR CENTRU NAȚIONAL DE REFERINȚĂ PENTRU CHIRURGIE PARKINSON

Spitalul Universitario de la Princesa, din Unitatea de Tulburări de Mișcare a Serviciului de Neurologie, ține sub urmărire 4.000 de pacienți Parkinson. Specializarea continuă în îngrijirea acestei boli a profesioniștilor Spitalului de La Princesa a făcut ca din 2006 CSUR să fie un centru național de referință pentru chirurgia funcțională Parkinson. Din punct de vedere al cercetării, ei constituie o echipă cu unul dintre cele mai multe studii clinice active pe Parkinson din Comunitatea Madrid. În ceea ce privește personalul de asistență medicală al Unității, este de remarcat fața lor didactică, oferind pregătire specifică de îngrijire a acestui tip de pacienți la nivel național. În cadrul Zilei Mondiale a Parkinsonului, care este sărbătorită pe 11 aprilie, acești profesioniști evidențiază, printre alte aspecte, importanța promovării exercițiului fizic în proiecte bazate pe Tai Chi sau Ping Pong ca o îmbunătățire evidentă a calității vieții celor afectați.

Boala Parkinson este o tulburare neurologică, cronică, degenerativă și invalidantă care afectează peste 150.000 de familii din Spania, dintre care 10% prezintă boala într-o stare avansată. Este a doua boală neurodegenerativă la nivel mondial. Este o patologie foarte complexă care implică o gamă largă de simptome, de la rigiditate, mișcare lentă, dificultăți de coordonare până la tulburări cognitive, reducând treptat calitatea vieții persoanelor afectate și a îngrijitorilor acestora.

Parkinson apare atunci când celulele din zona creierului numită „substanța neagră” încetează să funcționeze și mor. Aceste celule sunt responsabile pentru producerea unei substanțe numite dopamină. Dopamina este un neurotransmițător, sau mesager chimic, care transmite informații către zone ale creierului care controlează mișcarea și coordonarea.

La pacienții cu boala Parkinson, celulele producătoare de dopamină încep să moară, ceea ce determină o reducere a neurotransmițătorului în anumite structuri ale creierului și are ca rezultat apariția simptomelor motorii (tremor, rigiditate, mișcare lentă…) și non-motorii. depresie, anxietate, probleme de somn, tulburări digestive etc).

Pe măsură ce boala progresează, medicamentele convenționale își pierd eficacitatea, ceea ce face necesară utilizarea unor terapii avansate (stimularea cerebrală profundă a nucleului subtalamic sau perfuzii continue de levodopa sau apomorfină). Beneficiile pe care aceste terapii le aduc pacientului influenteaza pozitiv calitatea vietii acestuia, prin imbunatatirea simptomelor bolii si reducerea efectelor secundare ale medicatiei orale. În acest sens, Unitatea de Tulburări de Mișcare a Spitalului Universitario de La Princesa se remarcă prin angajamentul față de acestea, precum și pentru promovarea noilor tehnologii în domeniul telemedicinei, inclusiv programarea de la distanță a stimulatoarelor cerebrale.

Atelierele pentru pacienții cu Parkinson și îngrijitorii acestora este o altă inițiativă a acestei Unități și se dezvăluie a fi extrem de utilă pentru a aduce boala cât mai normală, oferind profesioniștilor care predau atelierul soluții practice la diferitele probleme cu care acestea sunt. oamenii se întâlnesc de zi cu zi.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa monitorizează 4.000 de bolnavi de Parkinson