#Madrid –

AVANS MEDICAL CARE REPREZINTĂ O NOUĂ LINIE TERAPEUTICĂ CU TEHNICA HIFU

Spitalul Clinic San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, a fost un pionier, printr-o echipă multidisciplinară formată din neurologi și radiologi, în tratamentul durerii neuropatice cronice prin aplicarea ultrasunetelor de mare intensitate, o tehnică unică, precis si neinvaziv, care nu necesita incizii sau anestezie generala, la un pacient cu dureri cronice care au afectat nervul trigemen, foarte limitative si rezistente la alte tratamente anterioare. Pacientul a prezentat durere care afectează nervul trigemen, cronică și intratabilă, cu durată de cel puțin patru ani, foarte limitativă și cu exacerbări, care s-a deplasat la unitatea de cefalee a Serviciului de Neurologie a Spitalului Clínico San Carlos exercitându-și dreptul la o a doua opinie, întrucât el încercase anterior mai mult de zece linii terapeutice de tratament cu rezultate temporare și insuficiente. Episoadele dureroase pe care le-a suferit pacientul au afectat regiunile de inervație ale zonei trigemenului, ocular, mandibular și maxilar al feței.

După o ședință comună între medicii de la serviciile de Radiodiagnostic și Neurologie ale acestui spital public din Madrid, a fost propus tratamentul HIFU (Ecografia Focală de Intensitate Mare), care se bazează pe aplicarea căldurii cu ultrasunete de mare intensitate. Este o tehnică inedită de înaltă precizie, ghidată de imagistica prin rezonanță magnetică de 3 Tesla, care, „în aplicarea ei la pacienții cu durere neuropatică refractară, într-o manieră foarte controlată, se efectuează o mică leziune termică în zone specifice ambelor talami. , structuri cerebrale profunde care reglează percepția durerii. Probabilitatea de beneficiu este mai mare în cazul pacienților cu nevralgie de trigemen”, explică neuroradiologul de la Spitalul Clinic San Carlos, Miguel Yus.

Pacienta a cunoscut o ameliorare notabilă cu o evoluție excelentă după procedură, fără a prezenta efecte adverse, și o reducere drastică a durerii. Este pentru prima dată în sănătatea publică spaniolă că această tehnică este utilizată pentru tratamentul durerii neuropatice cronice, „ceea ce constituie o nouă aplicație terapeutică și un important progres medical deoarece, până în prezent, a fost folosită pentru reducerea sau eliminarea tremorului esențial. și asociată cu boala Parkinson”, explică neurologul de la Spitalul Clinic San Carlos, Jesús Porta Etessam.

Reeducați creierul pentru a uita de durere

Totuși, spre deosebire de tratamentul pentru tremor esențial asociat cu boala Parkinson, „această nouă aplicație terapeutică urmărește un proces de neuromodulație pe termen lung care să conducă la o ameliorare progresivă a durerii, adică la realizarea unei noi sinapse în creier, astfel încât acesta să uite de durere, distrugând învățarea anterioară tratamentului și reînvăța din nou fără nicio reminiscență a durerii anterioare”, continuă Jesús Porta.

Unul dintre aspectele fundamentale pentru succesul acestor proceduri este „o definire adecvată a anatomiei centrilor nervoși pentru a profita de precizia terapeutică intrinsecă tehnicii, pentru care planificarea tratamentului include efectuarea unei explorări în echipă”. – imagistica prin rezonanță magnetică craniană de 3 Tesla cu secvențe avansate, un aspect important în ceea ce privește optimizarea acestui tratament ablativ”, detaliază neuroradiologul Miguel Yus.

Tehnica folosită, realizată de o echipă multidisciplinară formată din neuroradiologi, neurologi, neurochirurgi, tehnicieni superiori în diagnosticare imagistică și profesioniști în asistență medicală, este similară cu cea folosită în acest spital public din Madrid pentru eliminarea tremorului esențial și a tremorului asociat bolii Parkinson. , aplicând ultrasunete de mare intensitate într-o procedură neinvazivă care nu necesită incizii sau anestezie generală.

Această echipă multidisciplinară de la Spitalul Clinic San Carlos a fost și prima din sistemul public de sănătate din Madrid și a doua din Spania, care a folosit acest tratament, pentru care este acreditată, cu care a reușit să reducă tremorul esențial mediu și tremorul asociat cu boala Parkinson la peste 100 de pacienti cu tulburari de miscare aplicand aceasta tehnica.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic San Carlos, pionier în tratarea durerii neuropatice cronice cu ultrasunete de mare intensitate