#Madrid –

ÎMBUNĂTĂȚEAZĂ DIAGNOSTICUL BOLILOR NEURODEGENERATIVE

Specialiștii în medicină nucleară și neurologii de la Spitalul Clínico San Carlos coordonează un studiu la nivel mondial pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor neurodegenerative, datorită unui PET special dedicat studiului creierului și structurilor intracraniene, folosind tehnologia spaniolă. Spitalul Clínico San Carlos contribuie cu 211 pacienți la a doua fază a acestui studiu clinic multicentric, la care se adaugă alți 75 la Spitalul Universitar din Tübingen, în Germania. De asemenea, fac parte din proiect și spitalele La Fe, din Valencia; și Spitalul General Massachusetts, din Boston, în Statele Unite. Obiectivul acestei a doua faze este de a stabili utilitatea și fiabilitatea imaginilor generate de PET ale creierului pentru stabilirea unui diagnostic clinic corect, în special în demența și tulburările de mișcare. În acest scop, a fost efectuat un studiu imagistic cerebral pe pacienți cu boli neurologice care fac parte din studiu, atât în ​​PET-CT convențional, cât și în PET dedicat special creierului, care au fost evaluați de doi experți în medicină nucleară. cu mai mult de 15 ani de experiență în neuroimagistică, independent și fără cunoștințe prealabile despre istoricul clinic al pacienților.

Experții au ajuns la concluzia că „capacitatea de diagnosticare a acestui PET care studiază creierul este chiar mai mare decât cea oferită de PET convențional, mai ales în fazele inițiale ale bolii și în zonele care sunt greu afectate”, explică investigatorul principal și expertul studiului. în medicină nucleară de la Spitalul Clinic San Carlos, José Luis Carreras. Aceste rezultate preliminare ale evaluării clinice au fost prezentate la congresul Asociației Europene de Medicină Nucleară și la ultimul congres național al Societății Spaniole de Medicină Nucleară și Imagistica Moleculară.

Dintre rezultatele prezentate la două congrese științifice, trebuie menționat că „am observat că în studiile efectuate cu PET cerebrală, capacitatea de a stabili un diagnostic corect al bolilor neurodegenerative a crescut cu până la 16% față de cele efectuate cu PET convențional, care este extrem de important deoarece calitatea oferită de PET-ul întregului corp este deja foarte fiabilă”, explică șefa Serviciului de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic San Carlos, María Nieves Cabrera.

Primul PET dedicat exclusiv studiului bolilor creierului

Spitalul Clínico San Carlos are prima scanare PET din lume, cu cea mai recentă tehnologie imagistică de diagnosticare, dedicată exclusiv studiului creierului și structurilor intracraniene ale sistemului nervos central, care, în doar zece minute, realizează un studiu complet. a funcțiilor cerebrale ale pacienților pentru studiul și diagnosticarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer, tulburări de mișcare sau boli cerebrovasculare.

În acest sens, trebuie remarcat că „un diagnostic precis și precoce al bolilor neurodegenerative este esențial și din ce în ce mai relevant, întrucât oferă beneficii pentru pacienți și familii, o mai bună planificare a îngrijirii și evită, în multe cazuri, alte teste diagnostice”, spune neurolog la Spitalul Clinic San Carlos, Jordi Matías-Guiu Antem.

Tehnologia inovatoare a acestui nou echipament generează o gamă largă de avantaje față de PET convențional. Deoarece detectoarele sunt situate mai aproape de creier decât în ​​scanările PET ale întregului corp, durata testului este redusă, ceea ce face posibilă, de asemenea, optimizarea resurselor și îngrijirea unui număr mai mare de pacienți în aceeași zi. Pe de altă parte, oferă un confort mai mare pacientului, care este complet așezat pe toată durata testului, într-un spațiu deschis și în poziție ergonomică și primește doze mai mici de radiotrasor decât în ​​cazul unei scanări PET convenționale.

Pe de altă parte, acest echipament inovator de înaltă tehnologie „realizează o creștere a sensibilității și a rezoluției spațiale, deoarece detectoarele sunt amplasate mai aproape de creier și mai aproape de regiunile care trebuie explorate, oferă o mai bună cuantificare a zonelor mici și a nucleelor ​​creierului, optimizează efectul de volum al interacțiunii 3D și oferă o disponibilitate mai mare pentru realizarea de studii cerebrale care ar permite extinderea indicațiilor sale neurologice”, adaugă María Nieves Cabrera.

Faza 1 a studiului, la care au participat 40 de pacienți cu boli neurodegenerative, s-a desfășurat în întregime la Spitalul Clínico San Carlos și a constat într-un studiu pilot, prospectiv și observațional care a constat în obținerea primelor imagini, analizarea acestora și ajustările parametrilor. de achiziție, reconstrucție și corectare pentru validarea echipamentelor, odată ce îmbunătățirile necesare au fost implementate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clinic coordonează un studiu clinic internațional cu un PET dedicat special studiului creierului