#Madrid –

Proiectul EMPIRICO oferă rezultate la bebeluși din Africa Subsahariană

Grupul de Cercetare Translațională pentru Boli Infecțioase Pediatrice -GITIP- al Institutului de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a verificat pentru prima dată că un tratament care funcționează deja la copiii mai mari persoanele și adulții cu tuberculoză și HIV este valabil și pentru bebelușii care au aceste două boli. Este un antiretroviral folosit în mod obișnuit împotriva HIV, dar necesită o doză mai mare în co-infecția cu tuberculoză. Rezultatele cercetării demonstrează că nivelurile de droguri detectate în analize la copiii sub un an care trăiesc în Africa Subsahariană se îmbunătățesc.

Pediatric Infectious Diseases Translational Research Group a demonstrat clinic că acest tratament îmbunătățește răspunsul sugarilor cu HIV internați pentru pneumonie severă. Având în vedere lipsa de informații din acest profil de pacient, cercetătorii au studiat 27 de copii cu vârsta cuprinsă între una și 12 luni, cu o greutate de peste șase kilograme. Toată lumea a primit dolutegravir de două ori pe zi și, de asemenea, 21 dintre ele rifampicina, în cadrul tratamentului uzual împotriva tuberculozei. Experții estimează că aproximativ un milion de copii sunt expuși riscului și aproximativ 10.000 ar putea beneficia de această terapie.

Această nouă linie de cercetare, Doze de dolutegravir de două ori pe zi la sugarii cărora li se administrează rifampicină, a fost realizat în cadrul unui studiu mai amplu, Proiectul EMPIRICO, finanțat de Uniunea Europeană și inițiat în 2019 de cercetătorii de la Grupul de Cercetare Translațională privind Bolile Infecțioase Pediatrice de la Spitalul 12 de Octubre. EMPIRICA se concentrează pe infecția cu citomegalovirus și tuberculoza, ambele strâns legate între ele, deoarece sunt două boli care au simptome similare și diagnostic dificil și apar în principal la sugarii din țările în curs de dezvoltare, ambele fiind, de asemenea, foarte frecvente la copiii cu HIV.

Medicii Pablo Rojo, Cinta Moraleda, Luis Prieto și Alfredo Tagarro, din acest grup de cercetare, sunt responsabili pentru implementarea acestui proiect în Coasta de Fildeș, Uganda, Malawi, Mozambic, Zimbabwe și Zambia, deoarece aceste țări sunt printre cele care reunesc împreună. cel mai mare număr de cazuri de sugari infectați cu HIV care pot fi infectați cu citomegalovirus și/sau tuberculoză. Proiectul EMPIRICO este alcătuit din 14 instituții, șapte europene și șapte africane.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre demonstrează pentru prima dată că un tratament care funcționează deja la copiii mai mari și la adulții cu tuberculoză și HIV este valabil și pentru bebeluși.