#Madrid –

Au participat spitale și centre de sănătate din Spania, Italia și Grecia

Spitalul 12 de Octubre coordonează un proiect european inovator de luptă împotriva rezistenței la antibiotice la copii, prin crearea și implementarea unui instrument electronic interactiv care va instrui 1.000 de profesioniști în managementul antimicrobienelor și în prevenirea și controlul infecțiilor la copii. Obiectivul este ca această aplicație să îmbunătățească ratele de rezistență la antibiotice la minori, acțiune de o importanță deosebită dacă se ține cont de faptul că 40 la sută din decesele la copiii sub 5 ani sunt legate de rezistența la antimicrobiene.

Acest proiect inovator, finanțat de Agenția Executivă pentru Sănătate și Digital a Uniunii Europene, este singurul de acest fel axat pe copii și a fost atribuit unui consorțiu numit ECHIPA-ANTRENORformată din parteneri cu experiență din Spania, Italia și Grecia, țări cu cele mai mari rate de rezistență la antimicrobiene -RAM- din Europa.

ECHIPA-ANTRENOR a început la 1 ianuarie 2023 și va avea o durată totală de trei ani. Pe lângă Spitalul 12 de Octubre, care îl coordonează, consorțiul mai include și Fondazione Penta Onlus din Penta, Italia; Kentro Klinikis Epidimiologias Kaiekvasis Nosimaton din Cleo, Grecia; Societa Servizi Telematici din Sosete, Italia; UNIPD’s Universita Degli Studi di Padova, Italia; și Serviciul Andaluz de Sănătate, din Spania.

Obiectivul său este de a crea un instrument electronic inovator și interactiv pentru formarea și îmbunătățirea practicilor în prevenirea și controlul infecțiilor, precum și în programele de optimizare a antibioticelor în populația pediatrică, inclusiv aspecte care nu sunt abordate în instrumentele existente. Va fi, de asemenea, o aplicație flexibilă care se adaptează la diferitele profiluri ale profesioniștilor.

Un alt scop este dezvoltarea unei instruiri specifice pentru pregătirea liderilor în acest tip de activități preventive. În total, sunt așteptați să participe peste 1.000 de profesioniști din domeniul sănătății de diferite profiluri -220 la Madrid-, responsabili cu îngrijirea populației pediatrice, inclusiv chirurgi, profesioniști în asistență medicală, terapeuți și pediatri.

Potrivit lui Pablo Rojo și Cristina Epalza, medici pediatri la Spitalul 12 de Octubre și coordonatori ai proiectului, „toți suntem implicați în rezistența la antibiotice. Obiectivul este să abordăm această problemă gravă într-un mod global și multidisciplinar, iar pentru aceasta vom crea o rețea cu profesioniști din spitale de complexitate diferită și din centrele de sănătate”. Spitalul 12 de Octubre, pe lângă coordonarea proiectului global, conduce acțiunea la Madrid, care a inclus Spitalul Getafe și trei centre de sănătate, Mar Báltico, San Fermín și Pintores (Parla).

PREVENIREA ȘI CONTROLUL INFECȚIILOR ȘI UTILIZAREA OPTIMALE A ANTIBIOTICELOR, ESENCIALE PENTRU A abordează rezistența la antimicrobiene

Antibioticele sunt cele mai prescrise medicamente în populația pediatrică. Prescrierea inutilă și necorespunzătoare a antibioticelor, precum și prevenirea și controlul inadecvat al infecțiilor sunt două dintre principalele cauze ale dezvoltării și răspândirii organismelor multirezistente, ceea ce crește morbiditatea și mortalitatea pacienților. Optimizarea utilizării antibioticelor este crucială pentru a aborda ADR, la fel cum prevenirea și controlul infecțiilor sunt esențiale pentru combaterea răspândirii acesteia.

Toate instituțiile sanitare relevante la nivel european și mondial au avertizat cu privire la dimensiunea acestei mari probleme și extinderea ei, deoarece provoacă aproape cinci milioane de decese în lume în fiecare an, 20% corespunzând copiilor sub 5 ani (date 2019). ). Și dacă vorbim despre decesele totale ale copiilor sub această vârstă, 40 la sută sunt legate de rezistența la antimicrobiene, conform ultimelor date disponibile UNICEF din 2016.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre coordonează un proiect european de creare a unei aplicații care formează 1.000 de profesioniști pentru a lupta împotriva rezistenței la antibiotice la copii