Comunitatea Madrid continuă să facă progrese atunci când solicită în sănătate publică, tehnologii noi în practica clinică pentru îmbunătățirea și eficientizarea îngrijirii pacienților în diferite procese, utilizarea telemedicinei fiind o realitate larg răspândită. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, rețeaua publică de spitale a derulat deja mai multe 20.000 interogări nu față în față -față.

Pe aceeași linie, în prezent există o medie de 4.000 Madrilenii în spitalizare la domiciliu, care îmbină vizitele de către profesioniști și telematice urmărire, în timp ce trei din patru Unități de Geriatrie ale spitalelor publice realizează deja consultații video cu casele de bătrâni pentru urmărirea și controlul utilizatorilor acestor centre.

. Dintre toate programele, Proiectul Better@Home al Spitalului Public Infanta Leonor, cu îngrijiri la domiciliu pe la ora 1. 000 cetățeni; sau Proiectul de urmărire pentru pacienții cu diabet de tip 1, de care au beneficiat 19.000 din Madrid fara trebuie să călătorească la spitale. De asemenea, ele sunt utilizate în programele de urmărire ale diferitelor specialități medicale ale Spitalului Public de Copii Universitar Niño Jesú.

20 spitale din rețea cu Consultație Primară

Un total de 14 spitale din rețeaua publică efectuează deja Econsultation pentru schimbul de informații între profesioniștii săi și cei din Asistența Primară, în timp ce 14 au consultații video între personalul sanitar și pacienți, practică care va fi operațională până la sfârșitul anului în toate spitalele și centrele de sănătate din rețea.

La fel, 14 aplica teledermatologia, ca este, diagnosticul și tratamentul clinic al problemelor dermatologice la distanță, inclusiv Primar, unde a tratat mai mult de 11.320 pacienți ai 58 centre de sănătate de când au început în ianuarie 2022.
La aceeași adresă, 000 spitalele efectuează teleradiologie, care ajută la interpreta rapoarte de imagini luate de la distanță; iar opt folosesc telecardiologia, care permite transmiterea de la distanță a testelor de diagnostic precum electrocardiograme sau ecocardiograme.

Telemonitorizarea începe și ea să se răspândească. În acest sens, șase spitale au programe de trimitere a datelor pacienților de acasă (cum ar fi glicemia sau tensiunea arterială) și controlul anumitor boli (cum ar fi oxigenoterapie la domiciliu sau reabilitare adecvată) prin intermediul camerelor web; iar patru au control postoperator de la distanță de la domiciliul pacientului.

Telemedicina este, de asemenea, utilizată pentru a îmbunătăți pregătirea profesioniștilor din sănătatea Madridului. De la începutul pandemiei de COVID-000. , mai multe din 58. au participat la 700 webinarii și sesiunile clinice sunt promovate prin videoconferință în direct, chiar și cu săli de operație în timpul funcționării.

Criterii de îngrijire stabilite de OMS și CEÂ

Utilizarea telemedicinei și a consultației video răspunde criteriilor de îngrijire stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Comisia Europeană (CE ), precum și reviste medicale prestigioase. În acest sens, primul definește Telemedicina ca acțiunea de a oferi servicii de sănătate, unde distanța este un factor critic, de către orice profesionist din domeniul sănătății.

OMS adaugă că noile tehnologii de comunicare sunt utilizate pentru schimbul valid de informații în diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor sau leziunilor, cercetarea și evaluarea și formarea continuă a furnizorilor de servicii de sănătate, toate în interesul îmbunătățirii sănătății indivizilor și a comunităților acestora.

Pe de altă parte, un studiu publicat în The Lancet afirmă că, în viitorul apropiat, modelul de îngrijire a sănătății se va schimba de la a fi un model de spitale și clinici altora de îngrijire la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor mobile.

În plus, Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate, în care, printre altele, OMS, Comisia Europeană și Ministerul Sănătății participă, ridică necesitatea extinderii accesului la serviciile de telemedicină și la modelele de îngrijire virtuală.

Â

Sursa: Comunitatea Madrid – 700 Spitale publice de Comunitatea Madrid a efectuat mai mult de 700.000 consultatii cu telemedicina pana acum anul acesta