#Spania – Pentru ministrul Gómez, „inteligența artificială este un domeniu în continuă evoluție, care joacă un rol fundamental în autonomia strategică a națiunilor. Într-o lume din ce în ce mai interconectată și mai competitivă, capacitatea de a dezvolta și utiliza în mod independent tehnologiile AI a devenit un obiectiv crucial”.

„Inteligenta artificială și autonomia strategică sunt intrinsec legate într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Națiunile care doresc să conducă în acest domeniu trebuie să îmbrățișeze inovația, etica și cooperarea internațională pentru a valorifica pe deplin potențialul AI în beneficiul cetățenilor săi și al stabilității globale. Pe scurt, pentru acest Guvern, sustenabilitatea, IA și autonomia strategică sunt priorități absolute, pilonii noii revoluții industriale pe care o promovăm”, a spus Héctor Gómez.

Pentru Guvern, este o necesitate intensificarea autonomiei strategice, un element cheie pentru tranziția dublă verde și digitală. Și pentru aceasta, Planul de redresare, care se bazează pe doi piloni, va juca un rol fundamental: digitalizarea și sustenabilitatea. Pentru atingerea obiectivului de autonomie strategică, Proiectele Strategice de Redresare și Transformare a Economiei (PERTE) sunt de o importanță vitală.

Într-o scurtă trecere în revistă, merită evidențiat PERTE-ul Vehiculului Electric și Conectat, în care ne aflăm la al doilea apel cu acordarea provizorie a ajutorului liniei de baterii care se ridică la 409 milioane euro subvenții. Publicarea unui nou apel cu 1.250 de milioane de euro este planificată grație addendumului pe care Comisia Europeană l-a aprobat recent.

De act adițional beneficiază și PERTE de Decarbonizare Industrială, cu un provizion de 2.720 milioane euro (1.700 milioane împrumuturi și 1.020 milioane subvenții). Apelul pentru prima linie de ajutor, care vizează acțiuni cuprinzătoare pentru decarbonizare, este programat să fie publicat în această lună și va avea 1.000 de milioane de euro.

În ceea ce privește PERTE-ul Industriei Agroalimentare, PERTE Agro-alimentario, actul adițional include 610 milioane euro (460 milioane împrumuturi și 150 milioane subvenții) pentru modernizarea, sustenabilitatea și transformarea digitală a sectorului agricol.

Iar în cadrul liniei ICO Companies and Entrepreneurs, sectorul turismului va avea 1.000 de milioane de euro din actul adițional direcționat la Planul Impulsa, program care vizează patru linii de acțiune legate de transformarea digitală, ecologie, creșterea inteligentă a destinațiilor turistice și coeziunea teritorială.

Alte măsuri de sprijinire a industriei sunt linia IDI pentru planuri de inovare și sustenabilitate pentru industria prelucrătoare, a cărei rezoluție provizorie a fost publicată săptămâna trecută, rezultând 112 proiecte care beneficiază de ajutor de 41,4 milioane de euro sub formă de credit și 23,8 milioane de euro. sub forma unei subventii. Și cele 31 de milioane de euro din cadrul mecanismului de compensare pentru consumatorii electrointensivi pentru a evita relocarea și transferul producției industriale în alte țări.

În cele din urmă, Programul de Sprijin pentru Grupuri de Afaceri Inovatoare (AEI) va subvenționa, conform rezoluției provizorii, 279 de proiecte în valoare de aproape 54 de milioane de euro pentru promovarea inovației și digitalizării companiilor spaniole, în special IMM-urilor.

Ministrul industriei în exercițiu, Héctor Gómez, însoțește SM Regele Felipe al VI-lea la inaugurarea celui de-al 10-lea Forum Industrial care analizează megatendințele în afaceri.

Mai multe informatii Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Spania vrea să conducă transformarea industrială în Europa prin digitalizare și durabilitate