#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și-a exprimat satisfacția față de plecarea Consiliului de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului -care a avut loc ieri luni și marți la Luxemburg – după ce a confirmat că Spania urmează să primească fonduri de la Rezervă de criză a Uniunii Europene (UE) pentru fermierii afectați de secetă și temperaturi ridicate. Producătorii spanioli vor putea beneficia și de o serie de relaxare a condițiilor cuprinse în Planul strategic spaniol al noii Politici Agricole Comune (PAC), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Comisia Europeană (CE) a anunțat mobilizarea a 330 de milioane de euro din rezerva de criză agricolă în cadrul Organizației Comune a Piețelor Agricole (OCMA) și de care beneficiază 22 de țări. Din această sumă, el a propus ca 81 de milioane să fie alocate fermierilor și fermierilor din Spania, după solicitarea făcută de ministrul Luis Planas comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, pe 24 aprilie. Propunerea va fi supusă votului previzibil pe 10 iulie.

Această cifră este cea mai mare sumă pentru o țară comunitară din rezerva agricolă, în acest caz, pentru a compensa o parte din efectele lipsei precipitațiilor și ale temperaturilor ridicate asupra animalelor și culturilor spaniole. Concret, sectoarele cele mai afectate, pe lângă zootehnie, sunt fructele și legumele, vinul, cerealele și semințele oleaginoase, deoarece în ele pierderile economice pot afecta viabilitatea producătorilor și a fermelor.

Creșterea în avans a ajutorului PACDe asemenea, Comisia a acceptat o altă solicitare a Spaniei: creșterea, cu până la 70% din total, a plăților în avans a plăților directe ale ajutoarelor PAC care se efectuează din octombrie și până la 85% a avansurilor de ajutor acordate în cadrul de dezvoltare rurală.

Pentru a-și accelera plățile, CE a dat și aprobarea că este posibilă efectuarea plății avansurilor -în cazul ajutorului direct pentru aplicarea unică din 2023- fără ca controalele la fața locului să fi fost finalizate.

Executivul comunitar a ridicat, de asemenea, două propuneri de regulamente cu măsuri temporare de urgență care stabilesc excepții pentru ajutoarele PAC în beneficiul activităților pomicole și viticole.

Printre flexibilitățile propuse în ajutorul comunitar pentru programele operaționale (PO) ale organizațiilor producătorilor de fructe și legume (OPFH) se numără eliminarea restricțiilor privind utilizarea fondurilor pentru măsurile de prevenire și gestionare a crizelor, creșterea la 60% în nivelul finanţării comunitare, introducerea facilităţilor de modificare a OP şi posibilitatea calculării valorii producţiei comercializate pe o medie de trei ani din cinci, în vederea eliminării acelor sezoane cu volume mai mici.

Pentru sectorul vitivinicol din zonele afectate de secetă, Bruxelles-ul a dat undă verde solicitării Spaniei, în cadrul restructurării și reconversiei podgoriilor, de a face mai mult cerințele cerute pentru tranziția între programul de sprijin și intervenția sectorială. flexibil.în Planul strategic spaniol pentru PAC 2023-2027. De asemenea, a autorizat amânarea valabilității autorizațiilor de plantare nouă și replantare a podgoriilor care expiră în acest an, pentru a putea fi utilizate în campania următoare.

Ministrul Planas, în discursul său la Consiliu de această dimineață, a adăugat sprijinul Spaniei față de propunerea Letoniei de a permite Bruxelles-ului să permită excepții la aplicarea PAC atunci când apar fenomene meteorologice extreme nefavorabile care afectează activitatea agricolă și zootehnică. În opinia sa, „planurile strategice trebuie să conțină flexibilitate pentru ca statele membre să poată, în cadrul obiectivelor noastre, să realizeze aceste flexibilități, în mod logic, în cadrul reglementărilor comunitare”.

Măsuri complementare celor adoptate de GuvernFondurile din rezerva de criză a UE și măsurile care fac implementarea PAC mai flexibilă fac posibilă consolidarea sprijinului care a fost lansat de Guvernul Spaniei pentru a ajuta producătorii după creșterea costurilor de producție din cauza secetei și a efectelor a războiului din Ucraina.

Conținutul Decretului Regal-Lege 4/2023 aprobat de Consiliul de Miniștri în ședința sa din 11 mai reprezintă o contribuție de 2.190 milioane euro în sectorul primar prin măsuri urgente în materie agricolă și de apă. Din această sumă, 636 de milioane sunt ajutoare directe pentru a sprijini fermierii și fermierii să facă față situației dificile cauzate de lipsa ploilor.

Mai exact, fermierii care depind pentru activitatea lor de disponibilitatea pășunilor și a culturilor furajere vor primi ajutoare directe în valoare totală de 355 de milioane de euro. Fermierii ale căror producții au fost cele mai afectate de secetă vor avea alte 276,7 milioane de euro, iar apicultorii, cu o subvenție directă totală de cinci milioane.

De asemenea, Guvernul a procedat la majorarea subvenţiilor acordate deţinătorilor de asigurări agricole la maximul permis, prin majorarea bugetului acestuia cu 40,5 milioane. Ajutorul ajunge, așadar, acum la 70% din costul polițelor deja contractate, inclusiv ajutoarele regionale, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor liniei de finanțare ICO-MAPA-SAECA și a garanțiilor SAECA pentru credite.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas.

Etichete: ajutoare UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spania primește fonduri europene și face PAC mai flexibilă pentru fermierii și fermierii afectați de secetă