Guvernul de la Madrid nu ridică deocamdată nivelul de alertă care se află deja pe penultima treaptă, în timp ce Franța se află în stare de urgență.

După prima reuniune a Comisiei de evaluare a amenințărilor teroriste (foto), șefii forțelor spaniole de securitate au decis să rămână în alertă de nivelul 4 din 5, dar este de așteptat să fie impuse măsuri de securitate suplimentare pe șosele, autostrăzi și la diverse obiective strategice, ambasade și consulate.

Regele Spaniei, Felipe al VI – lea și premierul Mariano Rajoy au transmis mesaje de solidaritate față de poporul francez după seria de atentate teroriste, produse aseară la Paris.

Mai mult guvernul spaniol a promis că va colabora cu tot ceea ce se poate în sprijinul anchetei derulate de autoritățile franceze.

Spania a intensificat lupta antiteroristă în ultimii ani și numai anul acesta au avut loc 69 de arestări. Comunitatea musulmană este destul de numeroasă, dar numărul spaniolilor care sunt bănuiți că au plecat în Siria ca să se alăture forțelor DAESH este destul de mic (aprox. 120), în comparație cu țările occidentale din regiune.

Ultimul bilanț al atentatelor teroriste de la Paris stabilește că au murit până acum aproape 130 de oameni și sunt cel puțin 200 de răniți, dintre care 80 sunt în stare gravă.

Un grup de oameni înarmați cu pistoale mitralieră Kalashnikov au tras aseară în mai multe baruri și localuri din districtul 10, în centrul Parisului și au luat zeci de ostateci într-o sală de concerte în care avea loc concertul unei trupe de muzică rock.

Cel puțin 8 teroriști au comis atacurile în mai multe locații din zonă, unul dintre ei aruncându-se în aer în apropierea stadionului Stade de France, unde avea loc meciul de fotbal Franța – Germania, la care fusese prezent și președintele Republicii.

Atacurile teroriste au fost revendicate de organizația teroristă numită Statul Islamic sau DAESH ca răspuns la intervențiile militare franceze în Siria. La rândul său, președintele Francois Hollande a spus că este vorba de o „acțiune de război” și că Franța va fi „implacabilă” cu teroriștii.