Guvernul spaniol trebuie să răspundă în faţa Comisiei Europene pentru faptul că în unele spitale publice din Spania nu este acceptat cardul sanitar european.

Comisia Europeana a iniţiat procedura de infrigement şi guvernul lui Mariano Rajoy are obligaţia sa ia măsuri în cel mult două luni.

Cardul sanitar european garanteaza accesul la asistenţă medicală gratuită tuturor cetăţenilor europeni în aceleaşi condiţii ca şi celor spanioli. Acesta poate fi folosit in timpul deplasarilor turistice pe teritoriul altor state din Europa.

Comisia Europeană a denunţat că în unele spitale din zonele turistice ale Spaniei, cetăţenii comunitari nu sunt admişi în baza cardului european şi li se cere să plătească tratamentele medicale.

Din plangerile transmise de cetăţenii europeni la Bruxelles s-a descoperit că în unele spitale spaniole li se spune, în mod eronat, turiştilor comunitari că atunci când au o asigurare medicală de călătorie, cardul european nu mai este valabil.

Comisia Europeana a semnalat aceste probleme guvernului spaniol încă din 2010. De atunci, însă, în ciuda asigurărilor oferite de autorităţile spaniole numărul plângerilor a continuat să crească.

În cazul străinilor comunitari, rezidenţi în Spania, guvernul a limitat încă de anul trecut accesul la asistenţa medicală gratuită. Decizia a fost motivată prin faptul că mulţi europeni fac turism sanitar şi apoi lasă în urma lor facturi pe care nu le plăteşte nimeni. {loadposition publi-in-article}