Guvernul spaniol a cerut in mod oficial astazi ajutorul zonei euro pentru salvarea bancilor. Zona euro a promis ca va da 100 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar spaniol imediat dupa ce a fost declansata criza de la Bankia.

In urma cu mai bine de o luna a patra banca spaniola a fost nationalizata de Stat. Bankia reprezinta 25 la suta din sistemul bancar spaniol si dupa ce a fost nationalizata, guvernul a decis sa solicite o evaluare a sistemului bancar.

Primul raport emis de firmele de audit Roland Berger si Oliver Wyman indica faptul ca bancile spaniole au nevoie de o recapitalizare de maxim 62 de miliarde de euro. Asadar cele 100 de miliarde de euro pot fi suficiente pentru a acoperi deficitul bancar spaniol, insa negocierile cele mai dure se duc acum pe marginea conditiilor de imprumut.

Spania vrea ca acest ajutor pentru banci sa nu afecteze datoria tarii si sa reduca ratingul economiei nationale si, in ciuda opozitiei ferme a Germaniei, guvernul va insista in continuare ca banii sa fie acordati direct bancilor. 

Acest lucru este deocamdata imposibil potrivit legislatiei europene actuale si pentru ca in acest caz Uniunea Europeana nu poate impune conditii direct bancilor, ajutorul de 100 de miliarde va fi gestionat prin Fondul de Restructurare Bancara FROB.

Alte detalii pe care Spania va incerca sa le negocieze cu zona euro sunt o perioada de restituire a creditului de minim 15 ani si o dobanda care sa fie intre 3 si 4 la suta. Apoi bancile ar trebui sa primeasca credite la o dobanda de minim 8,5 la suta.

Exista posibilitatea ca acest imprumut sa nu fie considerat o datorie prioritara fata de celelalte datorii spaniole, dar acest lucru si forma finala a imprumutului se vor stabili la urmatoarea reuniune a liderilor din zona euro pe 9 iulie.