#Spania – Analiza celor 19 țări studiate în dosare -15 europene, trei asiatice (China, Japonia și Coreea de Sud) și una americană (Statele Unite)- relevă consolidarea Regatului Unit, Germaniei și Franței ca principale piețe sursă de turiști spre Spania, revenirea intensă pe piața asiatică, condusă de China, și revenirea puternică în Statele Unite.

Pentru ministrul Industriei, Comertului si Turismului, Héctor Gómez, „redresarea pietei asiatice, in principal a turistilor din China, este o veste excelenta pentru turismul nostru. In 2023, cu adaosurile din aceasta vara, vom recupera 80% din pre -conexiuni pandemice, iar 2024 va fi cu siguranță anul consolidării depline a acestei piețe, atât de importantă pentru țara noastră”.

Redresarea pieței asiaticeNumărul turiștilor din China a crescut cu 420% în prima jumătate a anului 2023 și cheltuielile cu 592%, față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor estimate de Turespaña pe baza microdatelor INE.

Datorită restricțiilor puternice impuse de Guvernul țării asiatice din cauza pandemiei de COVID-19, procentele atât de creștere, cât și de cheltuieli au fost relativ scăzute în 2022 în comparație cu alte țări, ceea ce a avut un impact asupra cifrelor puternice de creștere din acest an. an. În prezent, nu există restricții privind sosirea turiștilor chinezi, iar autoritățile țării cer doar un test antigen pentru întoarcere.

În plus, Spania este din nou o destinație turistică calificată ca statut de destinație aprobată (care include țările în care China permite călătoriile în grup).

La randul lor, celelalte doua mari tari asiatice care trimit turisti in Spania au cunoscut si ele o mare crestere in acest semestru. Fluxul de turiști din Coreea de Sud a crescut cu 258,4% și cheltuielile cu 215%, întotdeauna comparativ cu același semestru al anului precedent. De asemenea, Japonia continuă să înregistreze cifre de creștere foarte mari (200% în sosiri și 134% în cheltuieli), așa cum a făcut-o în 2022, potrivit datelor estimate de Turespaña pe baza microdatelor INE.

„Boom” al AmericiiDintre țările analizate de Turespaña se remarcă creșterea vizitatorilor din Statele Unite -dintre cei de pe continentul american. Sosirea turiștilor de această naționalitate a crescut cu 54,7% față de primul semestru al anului 2022. În plus, cheltuielile totale ale turiștilor din SUA au cunoscut o creștere de 61% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, trebuie menționat că acest 2023 are 23 de rute directe între destinații din SUA și Spania, cu una mai mult decât în ​​2022.

„Piața din SUA este de o importanță capitală pentru sectorul nostru turistic. Redresarea sa progresivă și notabilă vorbește foarte bine despre capacitatea Spaniei de a genera propuneri turistice care aspiră la excelență. Suntem o destinație sigură, durabilă și modernă pe care turiștii americani, cu o putere de cumpărare ridicată. și standarde înalte de calitate, alegeți-o ca una dintre țările preferate pentru a vă bucura de zilele de vacanță în Europa. Acesta este un triumf pentru țară”, analizează Héctor Gómez.

În plus, evidențiază că „americanul este un turist foarte interesant care cheltuiește semnificativ mai mult decât costul mediu al altor piețe și optează pentru experiențe locale, precum cultura sau gastronomia. Prin urmare, este un turist mai ajustat sezonier decât cel care este mai concentrat pe lunile de soare și plajă”.

Regatul Unit, Germania și FranțaRegatul Unit, Germania și Franța continuă să fie țările majore care trimit turiști în Spania. Regatul Unit este în fruntea celor trei. În cumulul primelor șase luni ale anului, piața britanică este prima piață atât la cheltuielile turistice, contribuind cu 18% din total, cât și la fluxul de turiști, cu 20,7% din total. În acest semestru, vizitatorii din Regatul Unit au crescut cu 19,8% față de 2022 și au cheltuit cu 16% mai mult.

Germania, la rândul ei, se află pe locul doi la cheltuieli (12,7% în acest semestru față de 2022) și pe locul trei la vizitatori (12,9%). În ceea ce privește creșterea, turiștii sosiți din Germania au crescut cu 10,8% în acest prim semestru față de aceeași perioadă a anului precedent și au cheltuit și cu 12% mai mult.

În ceea ce privește Franța, este a treia piață în cheltuielile turistice -după Marea Britanie și Germania-, contribuind cu 7,9% din total, și a doua țară ca flux turistic (13% din toți cei care vin). Sosirea turiștilor francezi a cunoscut și ea o creștere remarcabilă în prima jumătate a anului, cu 23,3% mai mult, la fel ca și cheltuielile, care au crescut cu 24%.

Alte piete europeneÎn acumularea anului 2023, Portugalia înregistrează o creștere semnificativă față de 2022, atât în ​​fluxul de turiști (+27,1%), cât și, mai ales, în cheltuieli (+47,4%). Spania este prima destinație a portughezilor din străinătate și prima țară beneficiară a cheltuielilor lor.

O altă piață interesantă este Olanda. Datele pentru sosirile olandeze în Spania în 2022, cu peste 3,9 milioane, depășesc cu mult cele 3,6 milioane din 2019, ceea ce arată o redresare completă a acestei piețe emitente către Spania după pandemie. Și în primele șase luni datele continuă să crească față de aceeași perioadă din 2022, atât în ​​fluxul de turiști (+0,5%), cât și în cheltuieli (+3,7%).

Prin aceste dosare executive, Turespaña diseminează și pune la dispoziția sectorului profesional și a restului Administrațiilor Publice cunoștințele și inteligența sa turistică pentru a desfășura o activitate mai bună și a atrage turiști în țara noastră.

Turespaña – dosare executive. (Piscina Moncloa)

Mai multe informatii Turespaña: indicatori de turism – dosar executiv China – august 2023 (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Sosirea turiștilor din China crește cu 420% în primele șase luni ale anului