#ComisiaEuropeana – Înaintea Zilei Internaționale a Tineretului, care se va celebra mâine, 12 august, Comisia Europeană a anunțat astăzi numele celor 25 de tineri selectați în calitate de membri ai Comitetului consultativ al tinerilor pentru parteneriate internaționale 2023-2025 al Uniunii Europene. Comitetul consultativ va oferi consiliere comisarului pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, și Direcției Generale Parteneriate Internaționale cu privire la participarea și capacitarea tinerilor în cadrul acțiunii externe a UE. Aceasta este cea de a doua ediție a Comitetului consultativ al tinerilor pentru parteneriate internaționale, după ce primul grup de membri și-a încheiat mandatul în iulie.

Membrii Comitetului consultativ al tinerilor pentru parteneriate internaționale au fost selectați prin intermediul unei proceduri deschise în urma căreia s-au primit 4 500 de candidaturi din 150 de țări. În următorul mandat de doi ani, din comitet vor face parte 14 femei și 11 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani. Zece membri provin din Africa, șase din Asia, unul din Pacific, cinci din America Latină și Caraibi și trei din Uniunea Europeană. Aceștia sunt:

Sofia Scarlat din RomâniaAhmednoor Bashir Haji din KenyaAlicia Ramdal din Trinidad și TobagoAmani Al-mehsen din FinlandaAndrea Remes din MexicAni Tuisausau din FijiAnna Gabriela Ferreira Noval din VenezuelaAnojitha Sivaskaran din Sri LankaDamien Baraka din MalawiDeborah Mukundwa din RwandaDexter Arvin Yang din FilipineEmmanuel Todd Gweamee din LiberiaGeth Semani Akhenra Maiga din Côte d’IvoireJohn Jessy Nabundesi din UgandaKiwar Maigua din EcuadorLorna Akoacha Enow din CamerunLuis Gustavo Heredia Vasquez din PeruMariama Faty din SenegalNora Piay Fernandez din SpaniaPak-Yen Loke din MalaysiaPratik Kunwar din NepalRaphael Denis Harriohay din TanzaniaShakhzoda Mirakova din UzbekistanStephanie Chiaky Otuteye din GhanaWajid Zahid din PakistanÎn mandatul comisarului Urpilainen, UE a pus un accent mai mare pe implicarea proactivă a tinerilor pentru a promova dezvoltarea durabilă la nivel mondial. Planul de acțiune pentru tineret din cadrul acțiunii externe a UE, adoptat în octombrie 2022, oficializează această viziune a parteneriatului în care tinerii au un rol esențial în crearea unor societăți mai democratice, mai egale, mai favorabile incluziunii și mai pașnice. Comitetul consultativ al tinerilor 2021-2023 al UE a colaborat la crearea Planului de acțiune pentru tineret, iar Comitetul consultativ al tinerilor 2023-2025 va fi implicat în punerea în aplicare a acestui plan.

Informații suplimentare

Tineret  

Comitetul consultativ al tinerilor

Planul de acțiune pentru tineret

Sursa: Sofia Scarlat din România a fost selectată în calitate de membru al Comitetului consultativ al tinerilor pentru parteneriate internaționale 2023-2025 al Uniunii Europene