Societatea spaniola este zguduita de un nou val de sinucideri care are loc in Spania in randul persoanelor evacuate de banci.

O femeie si un barbat din Mallorca, amandoi cu varste de aproape 70 de ani, au decis sa se sinucida in ziua in care au primit ordinul de evacuare. Erau datori la banca si pierdusera locuinta.

Din acelasi motiv, acum cateva zile, un barbat de 36 de ani s-a aruncat de la etajul 4 in orasul Cordoba. Ultima victima a evacuarilor pentru neplata creditelor este un barbat din Alicante care s-a spanzurat miercuri. 

In urma protestelor initiate de Asociatia Persoanelor Evacuate (Plataforma de Afectados por la Hipoteca) si datorita semnaturilor stranse de cetateni, Partidul Popular, aflat la putere, a cedat presiunii si a acceptat sa fie discutata in parlament o propunere legislativa in sprijinul persoanelor evacuate.

Aproape un milion si jumatate de cetateni vor ca bancile din Spania sa-i ierte de datorii pe cei care nu-si mai pot plati ratele. Revendicarea a ajuns in sfarsit in Parlament, dupa o noua serie de sinucideri. 

Parlamentarii spanioli recunosc acum ca situatia este grava. Popularii accepta sa analizeze propunerea, iar socialistii regreta ca n-au facut nimic atunci cand au fost la putere.

„Aceasta este realitatea pe care trebuie sa o acceptam si sa o gestionam cu ajutorul legii pentru ca astazi nu mai poate fi negata”, a spus deputatul Uxue Barkos.

Camera Deputatilor a aprobat spre dezbatere o posibila modificare legislativa in sprijinul persoanelor evacuate. Si asta numai dupa ce forta majoritara, Partidul Popular, a cedat presiunii opiniei publice, socata de ultimele sinucideri.

Asociatia Persoanelor Evacuate din Spania cere sa fie aprobata lichidarea retroactiva a datoriilor celor care nu au cum sa-si plateasca ratele. Acestia vor sa scape de datorii prin predarea locuintei si sa poata sa inceapa astfel o noua viata. In situatia actuala, bancile confisca locuinta si o scot la licitatie, dar continua sa revendice o datorie de sute de mii de euro pe care persoanele evacuate nu mai au cum sa o achite.

Parlamentul spaniol trebuie sa gaseasca acum solutia legala la o problema care afecteaza sute de mii de familii evacuate de banci, in timp ce institutiile financiare trebuie sa respecte cerintele Uniunii Europene in schimbul planului de salvare de 40 de miliarde de euro.