Protejați consumatorii, protejați-le drepturile, răspundeți la revendicările lor. Acestea sunt sediile de lucru ale Oficiului Municipal de Informare a Consumatorului (OMIC), dependent de Zona guvernamentală de economie, inovare și ocupare a forței de muncă a Consiliului orașului Madrid. Pentru a aprofunda în aceste scopuri, a fost reînnoit acordul de colaborare cu Comunitatea Madrid, semnat în martie anul trecut. Scopul său este de a coordona eforturile ambelor instituții pentru a garanta cel mai înalt nivel de protecție cetățenilor în rolul lor de consumatori.

Acordul stabilește opt programe de acțiune care presupun unificarea resurselor celor două. instituțiilor să-și optimizeze utilizarea, evitând în același timp duplicitățile și îndoielile cu privire la cine și unde să apeleze în cazul unei probleme. Instruirea, informarea, consolidarea controlului pieței… sunt câteva dintre acele aspecte despre care vă vorbim aici.

Concret, acordul stabilește un cadru de colaborare pentru proiectarea și desfășurarea coordonată a acțiunilor în domenii de informare și instruire pentru consumatori, procesarea reclamațiilor acestora și soluționarea conflictelor dintre consumatori; precum și, în controlul produselor și serviciilor puse la dispoziția madrilenilor, prin procedura de inspecție și sancționare, împreună cu implementarea de bune practici și autocontrol în companiile madrilene.

. A sti sa actionam

Poate ca, in fata oricarei probleme de consum care ne iese in cale, prima senzație ne asaltează nesiguranța. Și acum ce să fac? la cine sa ma duc? care sunt drepturile mele? Conștienți de importanța formării și informării pentru o persoană în ceea ce privește exercitarea drepturilor sale, Consiliul Local și serviciile comunitare pentru consumatori urmează să desfășoare activități de informare și diseminare în mod coordonat, pe lângă programele comune de formare a cetățenilor, și de asemenea, pentru lucrătorii acestor servicii care urmează să aibă un plan de formare profesională continuă.de informare și reclamații, vor fi gestionate în mod coordonat în cadrul actualului Sistem Unificat de Reclamații.

Întărirea controlului pieței și a autocontrolului companiilor

În vederea creșterii garanțiilor pentru consumatori, acordul între ambele administrații prevede stabilirea de protocoale comune în desfășurarea controalelor și în selectarea sectoarelor inspectate, precum și în procedurile de sancționare, eșantionare și Alertă Roșie. Totul în scopul depistarii și scoaterii, după caz, de pe piață a acelor produse care pot prezenta un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

În acest sens, pentru a promova respectarea legislației privind protecția drepturilor consumatorilor de către oamenii de afaceri madrileni, măsurile de autocontrol sunt stabilite în activitatea pe care o desfășoară cu aprobarea „Coduri de bune practici”, manuale și documente informative, precum și realizarea de campanii de comunicare direct pentru promovarea aderării companiilor. .

Sistemul de arbitraj al consumatorului

În cazul orașului Madrid, întrucât există mai multe comisii de arbitraj de consum în aceeași zonă teritorială, devine mai necesară adoptarea unor criterii comune de înregistrare și procesare a cererilor de arbitraj și delimitarea sferei de competență a fiecărei conduceri. În acest fel, consumatorul va avea un răspuns clar la întrebarea unde, la cine și cum să se adreseze în eventualitatea oricărei eventualități.

Comunitatea și Consiliul Municipal Madrid vor oferi în sfârșit sprijin pentru transferul și soluționarea cererilor de arbitraj agil și pentru diseminarea și promovarea acestui sistem extrajudiciar de soluționare a conflictelor de consum.