Astăzi, la Manresa, este prezentat raportul „ Un cadru sociolingvistic egalitar pentru limba catalană ”, care a fost elaborat în cadrul Pactului Național pentru Limbă. Prezentarea va fi condusă de directorul adjunct al politicii lingvistice, Marta Xirinachs, care va fi însoțită de profesorul raportului privind situația limbii, Miquel Àngel Pradilla.

Prezentarea evenimentul va avea loc în sala de întruniri a FUB2 (Avinguda de les Bases de Manresa, 3) la orele 30. Anterior, la 18, 30 ore, secretara va acorda atenție presei . Media care dorește să participe la acest serviciu trebuie să trimită confirmarea prin e-mail la premsa.cultura @gencat.cat .

Pactul Național pentru Limbă este un proiect de țară promovat de Guvernul Generalitati, care a fost lansat în februarie anul trecut odată cu publicarea raportului academic prezentat astăzi la Manresa.

În cursul acestei luni a început faza de informare, care dă naștere dezbaterii publice și care are la bază sesiuni de prezentare teritorială. Aceste sesiuni vor explica diagnosticul referitor la catalană cuprins în raportul academic și vor contura liniile și obiectivele principale atât ale Pactului Național pentru Limbă, cât și detaliile procesului participativ.

Până în iunie , Secretariatul pentru Politică Limbă și Comisia Tehnică pentru Politică Limbă vor organiza, împreună cu alte instituții și entități din diverse sectoare, activități pentru a prezenta provocările catalane, a reflecta asupra situației limbii și a colecta propuneri de îmbunătățire. În plus, toată lumea va putea colabora prin procesul deschis participării cetățenilor prin intermediul web: pacteperlallengua.gencat.cat .

Prognoza este ca în toamna acestui an să se ajungă la un acord în cadrul grupului de lucru pentru Pactul Național pentru Limbă. Acest proces ar trebui să ducă la semnarea în decembrie a unui document, Pactul Național pentru Limbă, care va sta la baza viitorului plan multianual de politică lingvistică.

A de la 1 aprilie, vor fi deschise canale de prezentare a propunerilor, care se pot face personal, dar si in cadrul unor sesiuni deliberative organizate de Guvern sau sesiuni autogestionate care pot fi organizate de entitati sau grupuri.cu materiale gasite pe site-ul pactului. . Propunerile vor fi acceptate până la 30 în iunie, data la care se va încheia faza de participare. În toamnă va avea loc o revenire a informațiilor către cetățeni iar rezultatele vor fi predate la masa Pactului Național pentru ca acestea să fie incluse în discuția și elaborarea acordului politic.

Obiectivele Pactului Naţional de Limbă sunt creşterea nivelurilor de cunoaştere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și agreate cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, in general, cu intreaga populatie.

Sursa: Secretarul Politicii Limbii prezinta Pactul National pentru Limba la Manresa